Sløjf hullet i CV'et

Læs arbejdsmarkedsforskerens guide til, hvordan du bedst udfylder hullet i CV’et, mens du går ledig

Mads Peter Klindt er Associate Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet. Her er hans bud på, hvad du bør - og ikke bør - gøre, mens du går ledig. Faktisk kan du bruge tiden på at gøre dig endnu mere attraktiv for en kommende arbejdsgiver, end du var før, mener han

Efteruddannelse:

"Det er altid en god ting at videreuddanne sig, og der er masser af muligheder for kortere eller længere kurser. Er du nyuddannet ledig, er det dog ofte vigtigere i første omgang at gå efter at få noget erfaring, men for folk, der har været på arbejdsmarkedet i fem, ti, femten år, er det en rigtig god idé."

Rejse:

"Om det er en god idé kommer lidt an på, hvad det er for en rejse. Hvis du tager tre måneder på en forlænget ferie, er det ikke et skræmmende stort hul på CV’et. Men tager du til Bali for at ligge i hængekøje i to år, er det nok ikke så godt. Det bedste er at kunne skrive, at man har haft en form for beskæftigelse. Og ellers er det vigtigt at vise, man er aktiv. Men hvis du kan "sælge" en jordomrejse…"

Frivilligt arbejde:

"Frivilligt arbejde og foreningsarbejde er en rigtig god idé – især, hvis du er akademiker. Det kan for eksempel være en politisk forening eller et forbund, der arbejder for en given sag. Den erfaring og de kompetencer man kan få ved foreningsarbejde svarer ofte til de kompetencer, du skal bruge i et kommende job.

Mangler du jobmuligheder? Find dem her ►►

Måske er du med til at arrangere konferencer, måske tager du en administrativ post – for eksempel som kasserer. Det er rigtig godt at vise, at du tager et organisatorisk ansvar, og at du får brugt dine kompetencer, mens du går ledig. Jeg kender for eksempel til nogle akademikere, der meldte sig ind i FN-forbundet i Aalborg, hvor de skulle oplyse om FN's arbejde. Det brugte de meget tid på, og organisationen blomstrede i den tid, de var aktive."

Praktiske færdigheder:

"Nogen kommer ud fra universitetet med en lidt skæv profil – for eksempel har de en bachelor i historie og en overbygning i internationale forhold. Det kan ofte være sværere at gennemskue, hvad de kan frem for, hvis man er cand.scient.pol. Jeg tror ikke, titler betyder så meget i dag, som det gjorde tidligere.

Men jeg tror, det er vigtigt, at man har nogle redskaber – at man kan noget kvantitativ metode eller at man for eksempel har sat sig ind i statistikprogrammet SPSS, som kan bruges i mange organisationer i både det private og det offentlige. Man kan relativt hurtigt få praktiske færdigheder gennem noget efteruddannelse, hvis man er ledig."

Starte op som selvstændig:

"Den er svær. Det kræver som oftest en del økonomiske ressourcer, så økonomisk set er det en satsning. Det vil jeg ikke umiddelbart råde folk til. Hatten af for dem, der gør det, hvis man for eksempel i forbindelse med sine studier har fået et netværk, som man kan aktivere. Men hvis man starter op som selvstændig, lad os sige efter fem års erhvervserfaring, og man i den periode har opbygget et økonomisk grundlag, har set hullerne på markedet og opbygget netværk, så skal man da gøre det, hvis man har drømmen om det."

Arbejde på McDonalds eller taxachauffør:

"Det er også en svær diskussion, om man skal tage et andet arbejde, end man er uddannet til. Jeg synes, at man inden for de første to-tre måneder skal lægge alle kræfter i at få et relevant arbejde. Derefter er det bedre at tage et arbejde, der ikke umiddelbart er relevant og så bruge det som afsæt til noget andet. Der er mange muligheder for midlertidig ansættelse," siger han og fortsætter: "Det siger også noget om en person, at man ikke er for fin til at tage arbejde under sit uddannelsesniveau. Det, tror jeg, mange arbejdsgivere ser som positivt. I hvert fald i et land som Danmark. I Sydeuropa er det en anden sag. Hvis man for eksempel har en akademisk uddannelse og søger et akademikerjob i Frankrig, skal man ikke skrive, at man har lavet ufaglært arbejde - det ville diskvalificere dig med det samme"

Flytte til en anden landsdel:

"At du har et hul i CV’et kan måske også skyldes, at du kun søger job inden for et bestemt geografisk område. Jeg kender for eksempel en, der er flyttet fra Aalborg til Faaborg og rykket fra venner og familie på grund af et job. Det giver respekt hos arbejdsgiverne, hvis man kan vise, at man kæmper for sagen og udviser commitment."


CV Udbyg Hul Muligheder Arbejdsmarkedsforsker
Brugerkommentarer


Læs også....Andre artikler