God stemning til jobsamtalen

Det kan være svært at fornemme stemningen i en kunstig situation som jobsamtalen. Få råd til det gode forløb og lær de almindelige tegn at kende

Den gode stemning er vigtig til jobsamtalen. Det peger Norsk forskning på, og det ved professor Iben Jensen, som har observeret omkring 100 jobsamtaler i ind- og udland. Hun mener ikke, at de farlige spørgsmål nødvendigvis har noget med din faglighed at gøre:

”Når man bliver kaldt til samtale, så er man jo fagligt kvalificeret, så det er aldrig det man diskuterer.”

Sådan er det gode forløb

Ifølge Iben har de gode jobsamtalesamtaler et simpelt forløb. Forudsætningen for det gode forløb er, at man har luret stemningen når man kommer ind:

  1. Der kommer en fagligt kvalificeret person ind med en masse energi og skaber opmærksomhed.
  2. I de første par minutter taler man løst og fast om ingenting, men på en kvalificeret måde
  3. Ansøgeren indtager en ligeværdig position og svarer ”korrekt” på det, som ansættelsesudvalget gerne vil have – ofte i de her opadgående historier.

Som potentiel kandidat skal du selvfølgelig ikke bruge formlen som en tjekliste, i stedet skal du kigge på dit ansættelsesudvalg. De viser ofte tydeligt, om du har givet et godt eller dårligt svar.

”Hvis du som ansøger så har gjort det godt, så kan du simpelthen se, at ansættelsesudvalget sidder og nikker. Og hvis du ikke har svaret tilfredsstillende, så bliver der helt stille.”

Den gode ansøger bliver guidet

Til jobsamtalen er det også værd at lægge mærke til, hvordan ansættelsesudvalget følger op på dine svar.

”Den gode kvalificerede ansøger, som kommer med den gode og rigtige energi, hun får stort set ingen kritiske spørgsmål,” siger Iben og fortsætter: ”Hun bliver simpelthen guidet fra a til b. For eksempel ved, at ansættelsesudvalget følger op på ens svar ved at sige; ’Men så klarede du også det.’.”

Kritiske spørgsmål er ikke et afslag

Når alt dette er sagt, så skal det læses med det forbehold at de steder, hvor HR-medarbejderne er vant til jobsamtaler og ikke skal være kolleger med vedkommende bagefter, der går det ifølge Iben meget mere professionelt til værks:

”De rigtig garvede HR-folk, de er opmærksomme på hvordan folk iscenesætter sig selv, og har ofte en stor faglig viden på mange områder.”

Tag ritualet alvorligt

Selvom man kan bruge sin viden til at forstå selve jobsamtale-situationen, så skal man ikke forstå jobsamtalen som et spil der kan vindes. Du skal i stedet tilpasse dine succeshistorier.

”Man kan ikke bare beslutte sig for, at spille et spil, men man kan prøve at få sin egenfortælling til at svare til stillingen.”

Det kan dog være farligt at smøre for tykt på, og Iben vil bestemt ikke opfordre nogen til at oversælge dem selv:

”Man skal aldrig sige noget, som man ikke mener – for det kan man lugte,” siger hun og griner: ”Ej, men alle kan fornemme en hvid løgn, og de ansøgere der kommer med de gode succeshistorier, de tror selv på dem. Så du skal kun fortælle historier, du selv tror på.”


Jobsamtale God stemning Historier Fortælling
Brugerkommentarer


Læs også....Andre artikler