Manglende arbejdsglæde skader dit helbred

Af Alexander Kjerulf, Chief Happiness Officer, Arbejdsglæde.nu

Mange mennesker hader deres job. Præcis hvor mange er svært at sige, men alt afhængigt af hvilke studier man vælger at tage udgangspunkt i, peger tallene på, at imellem 20-40% af folk i arbejde ikke kan holde deres arbejde ud.

Dit job er et valg

Og for en masse mennesker er det bare sådan, tingene er. Efter at have holdt et oplæg i USA fortalte en ung mand mig: ”Selvfølgelig hader jeg mit job – det er derfor de betaler mig for at gøre det.” Mange steder har man stadig den opfattelse, at hvis du nyder dit job, så er det fordi, du ikke arbejder hårdt nok, og at den eneste vej til en succesfuld karriere er, hvis du overarbejder og ofrer alt andet i dit liv for et arbejde, som gør dig ulykkelig.

Fem måder det forkerte job skader dit helbred

Det viser sig, at ikke alene er dette forkert (studier viser, at hvis man kan lide sit job, så er man mere produktiv og succesfuld på jobbet), men det kan også gøre dig syg.

1. Manglende arbejdsglæde får dig til at tage på

Hvis du ikke kan lide dit job, og du samtidig føler, at din vægt hele tiden stiger, kan der være sammenhæng imellem de to ting. Studier har vist, at et ulykkeligt arbejdsliv berøver dig den energi, som du har brug for til at skabe sunde madvaner og vedligeholde din træning. For at sige det på en anden måde: Efter en lang frustrerende dag på arbejde, så er det mere sandsynligt, at du snupper en flødeis end en rask løbetur.

2. Manglende arbejdsglæde gør dig stresset

Det er almen viden, at stress på arbejdspladsen kommer af, at man er for travl eller arbejder for mange timer. Men forskning peger faktisk på, at svaret måske ikke er så simpelt. I stedet mener forskerne, at stress på arbejdspladsen kommer af, at man har det dårligt.

Hvis du arbejder meget hårdt, men føler dig værdsat og kan se, at dit hårde arbejde giver pote, så er det ikke sandsynligt, at du bliver stresset. Hvis du på den anden side føler, at du bliver behandlet dårligt, eller at du aldrig bliver anerkendt for din indsats og dine arbejdsdage altid er frustrerende, bekymrende og deprimerende, så kan du blive stresset selvom du kun arbejder 30 timer om ugen. Studier har samtidig vist, at stress på arbejdspladsen skader immunsystemet, og øger risikoen for depression.

3. Manglende arbejdsglæde kan skade dit sexliv

En af de værste ting ved at hade arbejdet er når man tager sin frustration med sig hjem. For mange mennesker kommer det til at påvirke hele deres liv.

Et studie har vist, at folk som er utilfredse på arbejde har et mindre tilfredsstillende sexliv og flere problemer i deres forhold, og forskere har fundet en klar forbindelse imellem et godt forhold til din partner og et godt helbred. For eksempel lever mænd med et godt forhold til deres partnere i gennemsnit 6 år længere. Kvinder tjener dog kun 2,5 år ved at have et godt forhold til deres partner.

4. Manglende søvn

Folk som er ulykkelige på arbejde har ofte sværere ved at falde i søvn, eller sover ikke godt. Arbejdsdagens frustrationer har en tendens til at følge dem hjem, og bekymringer kan fortsætte med at rumstere i baghovedet ved sengetid. Dette kan skade dit helbred, da søvn giver ny energi til kroppen og styrker immunsystemet.

5. Øget risiko for sygdom

Hvis du hader dit job, øger du risikoen for at blive syg. Et studiet af 20.000 sygeplejersker i USA viste, at sygeplejersker som var utilfredse med arbejdet, havde en højere risiko for at blive syge, og her var der tale om alvorlige sygdomme som cancer, hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.

Hvad betyder det for dig?

Tilsammen betyder alt dette, at du skal handle på det, hvis du hader dit job. Enten skal du finde ud af, hvordan du kan forbedre din nuværende arbejdssituation ellers skal du finde et nyt arbejde, hvor du kan blive glad.

Det eneste valg, som ikke er godt, er at lade stå til. Fordi manglende arbejdsglæde kan gøre dig syg – og sågar koste dig livet.


Arbejdsglæde Glæde Arbejde Godt arbejde Helbred Sygdom 5 måder
Brugerkommentarer


Læs også....Andre artikler