Kom igennem dit speciale eller bachelorprojekt – 10 råd

Gruer du de kommende måneder, hvor du skal skrive dit speciale eller bachelorprojekt? Fortvivl ej – i denne artikel har vi samlet 10 gode råd, som forhåbentlig får dig igennem i ét stykke.

2018-11-16 11:17:00
Move On
1.063 16.11.2018

Råd 1 – lav en tidsplan

Det første råd er måske det vigtigste. Inden du går i gang, bør du under alle omstændigheder lægge en tidsplan for det kommende forløb. Du kan selvfølgelig ikke forudsige alt, og det skal du bestemt heller ikke. Tidsplanen giver dig dog nogle generelle rammer, som er rare at have, når du efter 2 måneder er i tvivl om, hvorvidt du bliver færdig til tiden. Her kan tidsplanen hjælpe dig med at holde skruen i vandet.

Råd 2 – få hjælp og spar tid

Tid er en knap ressource – det erfarer de fleste ganske hurtigt. Du kan naturligvis ikke lade andre skrive hele eller dele af dit speciale eller din bachelor, men der er flere ting, som du helt legitimt kan lade andre varetage, så du kan koncentrere dig om skriveri og research, som jo i sidste ende er det, der er afgørende for din bedømmelse. Få eksempelvis hjælp til korrekturlæsning af selve opgaven eller at transskribere dine interviews, og brug de frigjorte ressourcer til at koncentrere dig om det indholdsmæssige.

Råd 3 – skriv med andre

Selvom du måske arbejder bedst alene, kan det være en rigtig god idé at sætte en dag eller to af hver uge til at sparre med en studiekammerat. Her kan I give hinanden inputs til og feedback på det, I har lavet i løbet af ugen, og hjælpe hinanden med at stikke kursen for den kommende tid.

Råd 4 – husk at holde pauser

Ingen kan holde til at sidde med næsen i bøgerne flere måneder uden pauser. Husk, at du er et menneske – ikke en maskine. Indlæg små pauser i løbet af dagen, hvor du kan få luft og tankerne væk fra specialet eller dit bachelorprojekt.

Råd 5 – kom ud af huset

Dit uddannelsessted stiller faciliteter til rådighed alle døgnets vågne timer, så sørg for at bruge dem! Det giver rigtig god mening ikke at sidde derhjemme hver eneste dag – hjemmet er ofte fyldt med fristelser og faldgruber, som distraherer dig fra arbejdet med dit bachelorprojekt eller speciale.

Råd 6 – masser af søvn og sund mad

Uden mad og drikke duer helten ikke. Selvom det er fristende at fylde depoterne op med chips, chokolade og cola, er det i bedste fald en kort fornøjelse. Ja, sukker kan være fint i små mængder, når du har brug for et ekstra skud energi, men over de mange måneder, du bruger på at skrive din bachelor eller dit speciale, er det vigtigt, at du er opmærksom på din kost, så du har overskud til at komme igennem dagen. 

Råd 7 – brug din vejleder

En god vejleder og brugen heraf kan være forskellen mellem top- og dumpekarakter. Vær omhyggelig i dit valg af vejleder, men husk i lige så høj grad at bruge vedkommende – det er trods alt det, der er hans/hendes opgave.

Råd 8 – tag kontakt til virksomheder

En konkret opgave med anvendelige betragtninger og konklusioner er som udgangspunkt en god opgave. Tøv ikke med at tage kontakt til virksomheder eller organisationer for at inddrage disse i din bachelor eller dit speciale. Det giver et praktisk element til din opgave, som kan være guld værd.

Råd 9 – husk at angive kilder

Dine kilder er selv fundamentet, som din opgave er bygget på – er de mangelfulde, falder det hele til jorden. Husk løbende at notere, hvor du har fundet pointer, argumenter eller statistikker, så du ikke skal bruge tid på at grave dem frem fra nettet igen. Stil dig desuden kritisk over for samtlige kilder, uanset om det er DR eller en personlig blog. På denne måde er du forberedt, hvis din eksaminator eller censor gør det samme i forbindelse med dit mundtlige forsvar.

Råd 10 – start i god tid

Det siger på mange måder sig selv, men jo før du kommer i gang, jo tidligere er du (som udgangspunkt) færdig. At komme i gang med det samme er desuden en motivationsfaktor i sig selv, da du helt konkret har noget at forholde dig til, når du lukker bøgerne efter en lang arbejdsdag.


Læs også...


Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Job som nyuddannet - sådan!
I denne artikel giver vi gode tips til hvad du skal have fokus på i den uopfordrede ansøgning, når du søger hos små og mellemstore virksomheder.
KarriereVejviseren
Annoncering - opret jobopslag
Vi benytter cookies til statistik, sociale medier, bedre brugeroplevelse og advertising via tredjepart. Brug af sitet forudsætter accept af vores privatlivspolitik. Accepter
HPT