Markant stigning i antallet af stressramte

Hos Ingeniørforeningen Danmark (IDA), har man oplevet en markant stigning af stresstilfælde blandt forbundets medlemmer. Årsagen er paradoksalt nok, at fleksible arbejdstider og hjemmearbejdspladser giver medarbejderne stress, fordi de arbejder langt mere og hårdere end nødvendigt.

2023-02-06 10:53:00
Move On

Det er en bekymret formand for Familie- og ligestillingsudvalget hos IDA, der kommenterer stigningen i antallet af stresstilfælde. Bolette Mohr Sillassen er ikke i tvivl om årsagerne til boomet: ”Det skyldes helt klart arbejdsmarkedets moderne indretning med et stigende antal hjemmearbejdspladser samt en mere fleksibel ordning på arbejdspladserne. De to ting får medarbejderne til at arbejde langt mere og hårdere end tidligere, forklarer Bolette Mohr Sillassen og fortsætter: Fejlen er, at man har overført de traditionelle tanker om 8 timers job til det fleksible arbejdsmiljø i dag. Hvis man f.eks. har hjemmearbejdsplads, arbejder man helt naturligt hårdere for at bevise over for chefen eller kollegerne, at man ikke render og lopper den af. Det går ud over privatlivet, og så bliver medarbejderen stresset af ikke at kunne få tingene til at gå op i en højere enhed.

Holdningsændring

Det kræver ifølge Bolette Mohr Sillassen en holdningsændring til det fleksible arbejdsmiljø, hvis antallet af stresstilfælde skal bringes ned. Hun mener, at de ansatte ofte gør deres arbejde alt for godt og bruger for meget ekstra tid på at sidde og finpudse og forbedre noget, som i forvejen er meget tilfredsstillende. Desuden mener Bolette Mohr Sillassen, at arbejdsopgaverne skal defineres bedre, så medarbejderen løbende kan revidere sit tidsforbrug og tilpasse arbejdet herefter. Hvis en medarbejder får 20 timer til en opgave, og han af dygtighed kun bruger 10, så skal han jo ikke belønnes med yderligere opgaver. Men i stedet skal opgaven for fremtiden tidsmæssigt redefineres, siger Bolette Morh Sillassen og fremhæver, at der i det hele taget er brug for at gøre op med de traditionelle tanker om arbejdsmarkedet, hvor man skal være synlig på sin arbejdsplads i 8 timer hver dag for at være en god medarbejder

Flere medlemmer søger psykolog

IDA har de seneste år løbende gennemført undersøgelser af stress-problemet, og den kedelige konstatering er, at antallet af ingeniører, der blandt andet søger hjælp hos en erhvervspsykolog med stressrelaterede problemer, er næsten tredoblet på bare 2 år. Dog er medlemmernes holdning til stress-fænomenet ikke ændret. Undersøgelser har vist, at medlemmerne ikke mener, de har stress, men de sætter alligevel flueben ud for alle symptomerne, som f.eks. er hovedpine, maveproblemer og nakkeømhed. Vi er gode til at stresse os op, men så kigger vi bare på vores medmennesker og finder nogle, der er endnu mere stressede, og så synes vi jo ikke selv, at vi har stress, konkluderer Bolette Mohr Sillassen.

Overser stress

Stress er ifølge Bolette Mohr Sillassen ikke en sæsonsygdom eller brancherelateret. Hun mener i stedet, at folk først for øjnene op for, at de har stress, når de har rygende travlt, og de nærmer sig eller efterfølgende befinder sig i stille perioder: I den hektiske hverdag, er der ikke tid til at mærke efter. Så det er først, når vi har tid til at puste ud, at vi opdager, at vi har stress, fortæller Bolette Mohr Silassen. Der er hjælp at hente.  De mest udsatte mennesker for at erhverve sig stress er ifølge Bolette Mohr Sillassen de unge småbørnsfamilier, der både er i gang med at skabe sig en karriere, starte familieliv og bygge rede. Gennem flere år har IDA afholdt stresskurser, karriereudviklingskurser og kurser om at få familieliv og karriere til at harmonere. Desuden tilbydes medlemmerne også erhvervspsykologhjælp efter behov. Således forsøger foreningen at holde stress i kort snor på deres medlemmers vegne.

Stress er blevet det nye årtusinds folkesygdom. Du kan læse mere om stress her. Mange mennesker er slet ikke klar over, hvornår og hvorfor stress indtræder i deres liv. Derfor er overraskelsen stor, når fænomenet overtager styringen i hverdagen. Vil du vide mere om stress? Du kan kan blandt andet finde gode råd her: 

Stresslinien: https://stresslinien.dk/
Netdoktor: http://www.netdoktor.dk/tema/stress.htm

24.521 læsere
Opdateret d. 06.02.2023

Læs også...


Omfavn din stress
At “stress er en folkesygdom” er ofte hørt - men ikke desto mindre forkert. Vi har alle stresshormoner i blodet hver dag, og det er ikke en sygdom, men en biologisk mekanisme, som hjælper dig igennem mødet med dine daglige krav og udfordringer. Ved at lære dit stresssystem at kende, kan du bruge positivt stress aktivt og undgå negativt stress.
Mikkel M. M. Johansen
Brug din arbejdsløshed aktivt
Arbejdsløshed behøver ikke bare at være spildt tid efter endt uddannelse. Arbejdsløsheden kan bruges til at lære mere om dig selv og udvikle dine evner – og måske skabe et job for fremtiden.
Move On Career
Work-life balance
Det kan være svært at få tiden til at slå til, når både karrieren skal passes og familien plejes. Flere og flere får dog kabalen til at gå op.
Move On Career
Annoncering - opret jobopslag
HPT