Arbejdsmarkedet for dimittender – tendenser og muligheder

Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?

2021-02-24 15:52:00
Move On

”Den økonomiske udvikling går fremad. Det overraskende er dog, at der stadig ses en relativt høj ledighed blandt nyuddannede”, lyder det fra Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

”Forklaringen er, at de nyuddannede står langt nede i køen, når jobs skal besættes, fordi de for det meste ikke har noget erhvervserfaring. Selvfølgelig er det langt bedre at stå med en uddannelse end ingen uddannelse, det må man ikke glemme. Men de jobs, der bliver skabt, bliver primært besat af folk, der har erfaring i forvejen. Den generelle ledighed i befolkningen falder, men det er altså primært folk med erfaring, som kommer i job”.

Det kan lyde nedslående, men man skal ikke fortvivle! For helt sikkert er det, at udviklingen går den rigtige vej. Nyuddannede skal bare stadig være meget proaktive i jagten på det første job, som altid er det sværeste at få. Men der er masser af muligheder, hvis blot man kender dem.

Branchernes udvikling
”Selvom der er mindre variationer, er det stort set kun inden for medicin og social og sundhed, at ledigheden er lav lige nu. Alle andre nyuddannede har udfordringer”, fortæller Mie Dalskov Pihl og fortsætter: ”Men man kan sige, at de, der kan søge jobs i flere sektorer, alt andet lige har det nemmere”.

Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd supplerer med, at det er vigtigt, at man som nyuddannet holder øje med branchernes udvikling, for der er store forskelle på mulighederne: ”Vi ser eksempelvis lige nu stigninger inden for konsulentbranchen, som jo er båret frem af højtuddannede,” siger Erik Bjørsted.

Som ny på jobmarkedet kan man dog hurtigt komme til at fortabe sig i junglen af opslåede stillinger i især den offentlige sektor. De kan fylde meget i landskabet, fordi der er en lov om, at alle offentlige stillinger skal slåes op. Selvom der aldrig er lavet en decideret undersøgelse af det, er tesen, hvis man spørger a-kasserne, at et sted imellem 70-80 % af stillinger i det danske landskab aldrig slås op! Der er derfor god grund til at udforske jobmarkedets både opfordrede og uopfordrede muligheder.

Lille og mellem kan være vejen frem
Små og mellemstore virksomheder, der defineres som virksomheder med under 250 ansatte, kan i høj grad virke mindre synlige, da der ofte ikke er råd til at bruge penge på at promovere sig selv.

En nyere undersøgelse lavet i samarbejde mellem Akademikernes A-kasse og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at en stadigt større del af de nyuddannede, der får et job inden for seks måneder, får deres første job i en lille eller mellemstor virksomhed. Dette bakkes op i en undersøgelse lavet blandt CA a-kasses medlemmer i 2015, der viser, at 45,4 % har fået deres første job i en virksomhed med under 250 ansatte.

Altså kan små og mellemstore virksomheder være et godt mål for din uopfordrede ansøgning. Der er dog mange af de små og mellemstore virksomheder, som man ikke rigtigt kender. Susanne Bruhn, Karriererådgiver fra CA a-kasse, anbefaler, at man går ind i en erhvervsdatabase, hvor man både kan søge på branche, beliggenhed, størrelse og område. Ofte har man adgang til en sådan database via sin a-kasse eller bibliotek, og hos CA a-kasse benytter de Business Insight fra Experian.

Et er dog at finde frem til virksomhederne, noget andet er at finde ud af, hvad de kan bruge én til og dernæst overbevise dem om det. Det kræver hårdt benarbejde og meget research, men hvis man først får foden inden for, kan man havne i en rigtig spændende stilling, fordi man hurtigt vil få fingrene i et bredt område og derfor vil lære rigtig mange ting på kort tid. Du vil med stor sandsynlighed få masser af ansvar og mulighed for at udvikle dine ideer, fortæller Susanne Bruhn:

”Der er ikke så langt op til øverste direktør. Du skal måske bare gå op og banke på døren og fortælle om din fede ide, mens der i de større virksomheder er mange flere skridt op til chefen, og der er meget langt til beslutningerne. Hvis du har en ide og kan begrunde den, så får du oftere lov til at løbe efter den i de mindre virksomheder,” fortæller Susanne Bruhn, der dog tilføjer, at du måske bliver nødt til at være lidt mere ydmyg omkring lønniveauet i de mindre virksomheder end i de store.



Fleksible stillinger og netværk
Erik Bjørnsted peger på, at der inden for jobmarkedet er dukket flere fleksible stillinger op i løbet af de seneste år. Tendensen har været, at antallet af deltidsstillinger og kortere kontrakter stiger: ”Det er typisk i sådanne stillingtyper, at vi først ser en fremgang når økonomien vender, og håbet er så, at de konverterer til fuldtidsstillinger med tiden,” siger han og tilføjer: ”Men det giver nyuddannede mulighed for at starte et sted og komme ud på markedet”.

Derfor skal du være forberedt på at prøve kræfter med lidt af hvert, hvilket ifølge Susanne Bruhn i høj grad også gælder i de mindre virksomheder, hvor man ikke må være for fin til at stikke fingrene i mange forskelligartede opgaver: ”Man kan ikke bare sige: Jeg er specialiseret i det her! – for hvis man kun er fem - syv ansatte, og man måske er eneste akademiker, har de som regel brug for en, der er lidt mere blæksprutte”, fortæller hun.

For mange kan det virke grænseoverskridende, men man må på samme måde heller ikke være bleg for at bruge sit netværk. Man ved aldrig hvad eller hvem, der kan åbne døren på klem til en stilling. Så stik næsen frem, lyder anbefalingen! Det er de færreste, der opfatter det negativt, hvis man interesserer sig for deres virksomhed eller arbejde. Og det værste der kan ske er, at man får et nej.

Skynd jer at få noget erfaring – det er ikke for sent!
Det konkrete råd fra Mie Dalskov Pihl lyder: ”Skynd jer at få noget erfaring, mens I stadig studerer”. Hun forklarer, at en ny analyse udarbejdet af Arbejdernes Erhvervsråd viser, at det der betyder allermest for at undgå ledighedsrisiko som nyuddannet akademiker er, at man har haft et studiejob. Gode karakterer og at man er hurtig til at komme igennem studiet, betyder knap så meget. Og hvis man har haft studiejobbet i mange timer eller inden for en relevant branche, giver det ekstra bonus. ”Så hvis du er studerende på det sidste år, så skynd dig at få noget erfaring! Man skal jo kæmpe mod de andre nyuddannede, så hvis arbejdsgiveren kan finde en med erfaringen, vælger han den.”, siger hun.

Selvom man er i slutspurten af sin uddannelse og endnu ikke har opnået denne arbejdserfaring, er det ikke for sent! Der er masser af muligheder for eksempelvis at lave specialesamarbejder med virksomheder, så man får et indblik i en virksomhed under specialeprocessen.


Boost din idé
Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig stadig muligheder efter studiets afslutning, for at få hjælp til at komme ind på jobmarkedet. Brug din a-kasse og fagforening til at få gode råd, kom i praktik eller løntilskud eller endnu bedre, afsøg muligheden for at benytte innobooster-ordningen, der investerer i innovative ideer fra små og mellemstore virksomheder, iværksættere og forskere. Du kan alliere dig med en mindre virksomhed, der har brug for netop dig til at udvikle deres forretning, og sammen kan I skrive en ansøgning til innobooster.

Vejen til det første job kan være lang og krævende. Men det vil give afkast i længden, så bare gå i krig og se det som endnu en lærerig proces. Jo tidligere du griber de muligheder og råd, der er, jo bedre er dine chancer for at ramme et job hurtigt.

Move On redaktion
40.367 læsere
Opdateret d. 24.02.2021

Læs også...


Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
Move On Career
Job i udlandet? Få styr på din flytning!
Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.
Move On Career
Når du vil søge job i udlandet
Som højtuddannet er der stor frihed til at søge arbejde i det meste af verden. Men vil du undgå bøvl med at søge visum og sætte dig ind i komplicerede skatteregler, kan løsningen være at søge inden for Norden eller EU.
Move On Career
Søg job i små og mellemstore virksomheder
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder.
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
Move On Career
Guide: A-kassens ABC
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!
Move On Career
Udkanten byder på mere, end du tror
Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.
Move On Career
Annoncering - opret jobopslag
HPT