Graduate i Energinet

Hvor på en højspændingsledning er noget gået galt? Det lærer Peter Josef Torp under sit graduateforløb hos Energinet.dk, så han en dag kan være med til at sikre danskernes forsyningssikkerhed og ad

Peter Josef Torp
Graduate

Det har altid været den vedvarende energi, der trak i Peter Josef Torp. Den røde tråd i hans uddannelse som svagstrømsingeniør var grøn energi, og han skrev sit afgangsprojekt om optimering af solceller. Egentlig overvejede han efter studiet at få job hos dem, der producerer energien, men så hørte han om Energinet.dk og deres graduateprogram. ”Her har jeg fingeren på pulsen,” siger han.

Energinet.dk’s graduateprogram varer to år og inkluderer tre turnusser i forskellige afdelinger, hvorefter den nyuddannede bliver fastansat i den første turnusafdeling. Ideen er at få en ansat, som har bred erfaring med Energinet.dk’s forskellige felter, og som kan samarbejde på tværs af projekter.

Hvor går det galt?

Peter skal ansættes i afdelingen for styresystemer, som var hans første turnus. I sin anden turnus er han i afdelingen for automation, der i praksis håndterer Energinet.dk’s styring, overvågning og relæbeskyttelse på højspændingsstationerne, mens styresystemer står for it-systemerne til den daglige drift af el-nettet.

Fordi de to afdelingers felter har grænseflader til hinandens arbejde, valgte Peter i samarbejde med sin chef i Styresystemer, at anden turnus skulle være i Automation. Den tredje turnus bliver projektledelse, som er det Peter på sigt gerne vil arbejde med. I løbet af graduateprogrammet får han således en bred og samtidig fagligt specialiseret videreuddannelse.

I Automation står Peter for styring, overvågning og især beskyttelse af højspændingsstationer. De højspændingsledninger, der rundt om i Danmark hænger i luften, skal beskyttes mod blandt andet lynnedslag og træer, der vælter ned over dem. Hvis en ledning får forbindelse til jorden via fx en gren eller et træ, vil der løbe en fejlstrøm fra ledningen til jorden, og linjen er derfor fejlramt og skal udkobles fra resten af elnettet. Det bliver overvåget ved at måle, hvor meget strøm der går ind i den ene ende og ud af den anden ende. Hvis de to tal ikke passer sammen, så er der noget galt et sted på ledningen. De relæer, der måler strøm ind og strøm ud, er Peter med til at teste og opsætte.

Under hele programmet har Peter desuden haft ansvar for et projekt, der skal gøre det muligt at måle, hvor på en ledning en fejl er sket. Det giver ham erfaring med projektledelse og binder samtidig alle hans turnusser sammen.

Generelt arbejder der flere stærkstrømsingeniører end svagstrømsingeniører i Energinet.dk, men det har Peter ikke oplevet som et problem. Han tilegner sig hele tiden ny viden og får masser af hjælp, så han føler sig efterhånden på omgangshøjde med projekterne og de andre ingeniører.

”Jeg var helt blank, da jeg startede. Jeg vidste knap nok, hvordan transformere fungerede, men nu føler jeg mig godt klædt på,” siger Peter.

Peter Josef Torp, Graduate i Energinet

En amerikansk udfordring

Det er en udfordring at blive optaget i Energinet.dk’s graduateprogram. ”En rigtig amerikansk dag,” kalder Peter det.

Da Peter havde sendt dem en ansøgning, blev han indkaldt til en samtale og derefter udvalgt til en såkaldt assessment day, hvor de inviterede ansøgere skulle måles og vejes. Der var otte graduatestillinger på spil og to kandidater til hver. Blandt andet skulle ansøgerne gennem samtaler, intelligens-tests og personlighedstests, og så skulle de løse både individuelle opgaver og gruppeopgaver.

Det hele foregik foran Energinet.dk’s direktører og afdelingsledere, så det var lidt nervepirrende. Men det giver mening, vurderer Peter. Opgaverne viser dine samarbejdsevner, hvordan du løser problemer og gebærder dig, selv når du er på usikker grund. Det er vigtigt, for i Energinet.dk er der meget samarbejde. For eksempel når de nye højspændingsstationer skal laves på vand og land, så foregår det i teams på tværs af organisationen.

Fællesskabet i Energinet.dk er stort. Mange afdelinger spiser morgenmad sammen hver dag, og mange af dem der bor langt fra hovedkontoret i Fredericia, kører til og fra arbejde sammen.

Peter er uddannet elektroingeniør, på Ingeniørhøjskolen i Aarhus i 2013.

Jobtype
Arbejdsområder
Uddannelse

graduate ingeniør energi

Energinet - hurtigt overblik


Energinet
Energinet
Vi ejer energiens ”motorveje” og varetager samfundets interesser, når Danmark forsynes med el og gas. Det er en udfordring, som vi kun kan løfte med dygtige og ambitiøse medarbejdere. Medarbejdere, som kan forene deres faglige baggrund med en god forståelse for det samlede energisystem og evnen til at skabe stærke relationer med kolleger, borgere, leverandører, markedsaktører, politikere og andre samarbejdspartnere i Danmark og udlandet.

Placering
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia
Logo: Energinet
Efterspørgsel efter nye talenter

Hvilke jobtyper og arbejdsområder udbyder vi normalt og hvor mange nye talenter søger vi efter?


LinkedIn

Følg vores aktiviteter på LinkedIn.


Webside

Få mere info omkring vores virksomhed på vores egne websider:

www.energinet.dk


Energinet i Google

Er der andre informationer om os, som du burde vide? Se, hvad en Google-søgning siger.