Målret karrieren – læg en plan

De fleste planlægger deres indkøb, ferie og deres næste store investering. Men kan man egentlig også planlægge sin karriere?

2020-01-17 15:53:00
Move On

Vi har talt med Mette Høy Søndergaard fra Karrierecoach.dk, som her giver gode råd til, hvordan du lægger en plan der gavner din fremtidige karriere.

Det er lettere at kommunikere, hvis man har gjort sig nogle tanker, nedskrevet sine ideer eller blot reflekteret over det givne emne. Det samme gælder din karriere.  Hvis du har gjort din karriere kommunikérbar, nedskrevet dine forhåbninger, forventninger, drømme og mål, så kan du bedre arbejde hen mod disse drømme og realisere dem.

Netop derfor mener Mette Høy Søndergaard, der til daglig arbejder med coaching og karriererådgivning, at det er yderst brugbart at udforme en plan for din karriere. En plan, der skal fungere som et kompas, der guider dig, hvad enten du er på vej mod øst eller vest. En plan der skal motivere dig og sørge for, at du når dine mål og drømme.

Forestil dig, at du sidder i chefstolen, eller se dig selv møde ind på din drømmearbejdsplads hver morgen. Har du sat et billede på din fremtid, bliver det på mange måder lettere at motivere dig selv til at nå det ønskede mål.

Sikker grund under fødderne

Det gælder ifølge Mette Høy Søndergaard om at finde en platform, inden man for alvor går i gang med at planlægge sin karriere. Man skal derfor have en klar ide om, hvilken branche man gerne vil arbejde inden for, samt hvad der er vigtigt for én, når man tænker karriere:

”Hvis man fx ønsker at arbejde med kommunikation, så gælder det om at finde frem til, hvad der er på markedet inden for dette område, og på den måde kan man få tegnet et landkort”, udtaler hun.

For at udarbejde dette landkort kræver det, at du forlader de trygge rammer bag skrivebordet og begynder at undersøge, hvilke muligheder du har. Du skal derfor udnytte dit netværk og researche, så du får en ide om, hvilke virksomheder du kunne tænke dig at arbejde i, hvilke stillinger der kunne være interessante for dig osv. På den måde vil du stå med de bedste kort på hånden, inden du opsøger en professionel, der kan guide dig videre i arbejdet med din karriereplan, forklarer Mette Høy Søndergaard.

Noget af det sværeste kan være at se de muligheder, der er derude og så tro på det

Vejen mod målet

Hvad enten du er nyuddannet, nyansat i en stilling eller erfaren i dit fag, så kan en karriereplan være et brugbart redskab. Alle kan nemlig have brug for en hjælpende hånd, når ens drøm skal realiseres, og så er det lige meget, om du har været et halvt år eller 10 år på arbejdsmarkedet.

Et af de emner, man taler med en karrierecach om, er de indsatsområder, som man gerne vil forbedre. Disse områder kan være nogle af de delmål, man har i sin plan, som på længere sigt er afgørende for, at ens karriere bevæger sig i den ønskede retning.

Et indsatsområde kunne fx være, at man havde et mål om, at man ville sige noget til alle de møder, man var repræsenteret ved, eller at man mindst en gang om måneden vil bidrage med en ide til et bedre arbejdsmiljø. Hvilke områder, man vil arbejde med, er helt op til hvert enkelt, fælles er dog, at de er med til at motivere en til at nå det endelige mål.

”Det gælder om at have nogle mål, der virkelig motiverer en, og som kan være drivkraften bag det arbejde, man udfører for at nå sin drøm”, fortæller Mette Høy Søndergaard.

Vælt barrierene

Arbejdet med en karriereplan er ikke altid lige let, og noget af det vanskeligste kan være at få øje på de forskellige veje, man kan gå for at nå sine mål.

”Noget af det sværeste kan være at se de muligheder, der er derude og så tro på det”, uddyber Mette Høy Søndergaard.

Mangler du inspiration?

Hun råder derfor til, at man flytter sit fokus fra de barrierer, der måtte være og i stedet fokuserer 100 procent på sin drøm. En hjælp til at slippe denne barrieren kan derfor være at visualisere det ønskede mål og danne sig et billede af sig selv i den position, man ønsker.

”På den måde kommer drømmen meget tættere på, og man er derfor med til at motivere sig selv”, udtaler Mette Høy Søndergaard.

Planen skal ikke være en spændetrøje, der stopper dig fra at nå dine mål

Det er tilladt at redigere

Selvom man har fastlagt en plan, kan denne sagtens ændre sig, hvis der skulle ske noget uforudset. Det kan være, at dine fremtidsdrømme ændrer sig, eller at et nyt drømmejob sig tilbyder sig. Sker dette, kan du selvfølgelig redigere i din karriereplan, så den passer til den pågældende situation. Det er din personlige plan, og det skal man ikke glemme.

”Planen skal ikke være en spændetrøje, der stopper dig fra at nå dine mål, og derfor må du aldrig gå på kompromis med din drøm”, siger Mette Høy Søndergaard.

Er der indsatsområder eller lignende, der mislykkedes undervejs, gælder det om at holde gejsten oppe og fokusere på det, der har fungeret. Ifølge Mette Høy Søndergaard vil man altid kunne finde elementer, som kan lede en tilbage på sporet og sørge for, at planen lykkes, og at det endelige mål nås.


Sådan bruger og udformer du den optimale karriereplan:

  • Du må ikke lave din plan for specifik, da det kan låse dig fast.
  • Gør dig klart, hvad dit endelige mål er og skriv det ned.
  • Tal med en udefrakommende, der kan give dig et andet syn på tingene.
  • Du må gerne stile højt, hvis det er med til at øge din motivation.
  • Brug din plan som en motivation til at nå dit mål.
171.119 readers
Updated on 17.01.2020

Read also...


Jobsøgning: hold hovedet koldt og hjertet varmt
Jobsøgning kan være en lang proces, men det kan også være en god og lærerig tid.
Move On
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
Move On Career
Hvornår skal man ringe på jobopslaget?
Ringer du på et jobopslag? Hvornår forstyrrer du mindst? Hvornår får du en chef i røret, som gider tale? Kan du ringe uden for arbejdstid?
Kristian Jensen, DetGodeJob.dk
Nyuddannet i mindre virksomhed
Hvad skal du have fokus på i den uopfordrede ansøgning, når du søger job hos små og mellemstore virksomheder?
Move On Career
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
Move On Career
Guide: Bliv klar på dine kompetencer
Kirsten Holm Madsen, karriererådgiver ved MA a-kasse, har hjulpet KarriereVejviseren med en række råd til dig, der gerne vil have helt styr på, hvad du kan tilbyde arbejdsmarkedet.
Kirsten Holm Madsen
Drømmejobbet på Mors
Der er langt fra at kortlægge dele af den grønlandske undergrund og til moleret på Mors - og dog. Ikke hvis man skal tro geologen Jan Audun Liljeroth Rasmussen, der forlod Københavns Universitet til fordel for et job på Museum Mors.
Mors Kommune (pressemeddelelse)
Netværk - vejen til jobbet
Vidste du, at du skal søge viden og kontakter, ikke job, i dit netværk? Læs netværksekspert Charlotte Junges råd til, hvordan du opbygger et stærkt netværk - og hvordan du skal bruge det.
Charlotte Junge
Få succes på dit arbejde - elsk jobbet
At være glad for sit arbejde er vigtigt. Men hvor højt skal arbejdsglæde egentlig stå på din prioriteringsliste? Og hvordan får man glæde i arbejdsdagen?
Move On Career
HPT