Guide til jobsamtalen

”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen

2023-04-21 11:52:00
Move On

”De fleste af os kender eksamenstilgangen, hvor vi føler, at vi skal vurderes og gerne godkendes. Den forestilling gør os ofte nervøse og anspændte. Men prøv i stedet at se samtalen som en vidunderlig mulighed for at opnå noget, du ønsker,” siger Thomas Graversen og guider dig her til hvordan:

Sådan gør du jobsamtalen til en god oplevelse

 • Vælg tre til fem ting, som er attraktive for dig ved dette job, f.eks. at arbejde med forretningsudvikling, påvirke miljølovgivningen, at indgå i et specialiseret fagligt miljø eller hvad der nu måtte være oprigtigt attraktivt for dig
 • Vær GLAD for denne mulighed og for, at de mennesker, du sidder over for, har inviteret dig og giver dig denne mulighed
 • Samtalen handler ikke om dig, men om DET, du har til fælles med dine interviewere: Nemlig jobbet!

Forberedelse

 • Læs din ansøgning og stillingsopslaget igen, så du ved, hvad du gerne vil sige
 • Find f.eks. tre spørgsmål, du gerne vil stille for at blive mere afklaret i forhold til jobbet og opgaverne samt forventninger og fremtidsperspektiv
 • Forbered at kunne præsentere dig selv som professionel
 • Forbered hvad du gerne vil byde ind med ifht. jobbet

Kropssprog

 • Hold styr på dit eget kropssprog
 • Hold øje med modpartens kropssprog – det kan give dig vigtige signaler om, hvor du skal bevæge dig hen i dine udtalelser
 • Sørg for at få øjenkontakt med alle

Påklædning

Du skal føle dig godt tilpas og samtidigt søge at matche virksomhedens kultur – men vær hellere for pæn end for afslappet

Tag initiativ

 • Sørg for at sige hvad du gerne vil sige – men også for at lytte
 • Stil dine spørgsmål - dog ikke dem der allerede er blevet besvaret i løbet af samtalen 

Kend din besøgstid

Når du fornemmer, at modparten gerne ser, at samtalen slutter, skal du ikke kaste dig ud i et forsøg på at gøre et sidste godt indtryk – det kan have den modsatte effekt.

150.025 readers
Updated on 21.04.2023

Read also...


3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
Brug dine guldhistorier!
Storytelling er et centralt punkt i verdens mest træfsikre interviewmetode, det strukturerede interview. Så haps jobbet ved at gøre fortællekunsten efter.
Lars Ulrik Jeppesen, Karrierekonsulent CA a-kasse
Tag magten ved forhandlingsbordet
Én ting er at sikre jobbet - næste skridt er at forme det, så du (for)bliver tilfreds. Forhandlingsekspert Keld Jensen fortæller dig, hvordan du kan tage styringen, når der skal forhandles løn og arbejdsopgaver.
Move On Career
HR-cheferne om jobsamtalen
Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
Move On Career
Nervøsitet før jobsamtalen
Du har sikkert oplevet det i forbindelse med jobsamtaler; nervøsiteten stiger, du er spændt, sat op og klar til at præstere. Her giver cand.psych. Lykke Pedersen en række gode råd om, hvordan du kan bruge din nervøsitet positivt.
Cand.psych. Lykke Pedersen, partner i Kjerulf og Partnere A/S.
Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
Move On Career
Tests til jobsamtalen
Er du nervøs for testen til jobsamtalen? Få råd til hvordan du skal tackle en test før, under og efter samtalen.
Move On Career
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
Move On Career
Oversælg ikke dig selv
Det er dømt til at mislykkes, hvis du forsøger at oversælge dig selv til jobsamtalen. Som nyuddannet har du ikke alverdens erfaring, og det skal du erkende fra start af.
Interview med Carsten Lysdahl Søgaard og Kirsten Jensen
Create job ad
HPT