Anne Mette Svane: Mega drive

Når Anne Mette Svane fortæller om sit job som chefredaktør, er der ild i hendes øjne. Hun har et drive, der får én til at stoppe op og spørge sig selv, om man brænder nok for det, man laver.

2020-11-13 12:40:00
Move On

”Er der nogen spørgsmål?” Læreren kigger ud over 1.g på gymnasiet i Vejle. En hånd flakker ihærdigt i klasselokalet. ”Ja, Anne Mette”. En rødhåret gymnasieelev med intense grønne øjne kigger på klasselæren. ”Hvor ved du det fra? Hvem er din kilde?”

Hun har en hang til spørgsmål. Ny viden og nysgerrighed er et drug for hende. Sådan har det altid været.

”Jeg tror, mange af mine lærere syntes, at det var irriterende at have mig siddende i klassen og spørge: ”Hvor ved du egentlig det fra? Kunne man angribe det på en anden måde?” Det har altid ligget i min DNA, at jeg er videbegærlig, har lyst til at stille spørgsmål og været meget kritisk over for de svar, jeg har fået,” siger den 36-årige Anne Mette Svane om det drive, der i dag har gjort hende til chefredaktør på Politiken. Hun blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole for 10 år siden og har siden beklædt fire forskellige lederstillinger.

Men selvom Anne Mette Svane er karrierekvinde til fingrespidserne, kan hun ikke spejle sig i de klassiske karriereklicheer om at have ofret familie og børn for at nå til tops. Eller at have haft spidse albuer og trampet på andre for at nå frem. Det er lysten, der har drevet hende. Samt en stor portion mod og selvtillid.

”Det skal hele tiden være lysten, der driver dig. Man skal have lyst til at arbejde meget. Og det har jeg også gjort. Og man skal hele tiden have lyst til at flytte sig selv. Og man skal synes, at det er sjovt at gå på arbejde, og man skal turde lave fejl, for ellers udvikler man sig ikke”

Særlige evner

”Det kræver kompetencer ud over det sædvanlige at være Politikens nyhedschef. Dem har Anne Mette Svane.« Sådan lød det for to år siden fra den nu afdøde chefredaktør på Politiken, Tøger Seidenfaden. Kort tid efter overtog hun posten som chefredaktør.
Hun har i dag det store overblik over Politikens forskellige platforme. Hun står i spidsen for, at avisen udvikler sig i den rigtige retning, hvilket betyder, at Anne Mette Svane skal være med til at træffe store beslutninger, når det gælder besparelsesmuligheder, effektivisering, strategi og personale.

En sekretær viser os ind på Anne Mette Svanes kontor. ”Anne Mette sidder lige i møde, men hun kommer om to minutter.”

På det store skrivebord ligger Weekendavisen. Ved siden af computerskærmen er der stillet en fladskærm op, hvor TV2 News hele dagen ruller over skærmen med de seneste nyheder. I bogreolen står bøger med titlerne ”Unik NU – eller aldrig”, en biografi om Hillary Clinton og tidligere statsminister Anker Jørgensen.

Et par høje hæle i tempo lyder ude fra gangen. Hun træder ind på sit kontor. Hun giver sin fulde opmærksomhed og koncentration til interviewet. Et kort øjeblik glemmer man, at hun i selvsamme øjeblik står i spidsen for en lang række opgaver, der skal sikre, at Politiken også kommer på gaden i morgen.

Jeg tror, at mange af mine lærere synes, at det var irriterende at have mig siddende i klassen og spørge: ”Hvor ved du egentlig det fra?”

Når Anne Mette Svane taler om sit job er der en gnist i hendes øjne.

”Journalistik er et fantastisk fag og også et fantastisk vigtigt fag, fordi man får lov til at dække begivenheder, som skriver danmarks- og verdenshistorie stort set hver eneste dag. Og fordi journalistik er fuldstændig central i forhold til ytringsfrihed og informationsfrihed,” siger Anne Mette Svane på en så overbevisende måde, at man tænker, hun burde være spindoktor.

Hvis man spørger, hvad hun husker som den største succes i sin karriere, ville man måske tro, at det var udnævnelsen som chefredaktør på Politiken i en alder af 34 år. Men efter at have været med til at lukke de to aviser Aktuelt og Weekenden Nu under sin studietid, ser virkeligheden anderledes ud.

”Da jeg fik mit første job. Det var den dag, jeg jublede allermest. Jeg jublede mere, end da jeg blev chefredaktør på Politiken. Fordi når man har været med til at lukke to aviser, og mange af ens medstuderende har svært ved at finde arbejde. Så er det en dag, hvor man knytter næven og smiler ekstra stort,” siger Anne Mette Svane og fortæller, at hun synes, at der har været mange succeshistorier og sejrer, men at man skal huske på at fejre de små sejre.

Ung, kvinde & leder

Der skal meget til at skræmme den 36-årige chefredaktør. ”Et job starter jo altid med, at man skal overbevise mennesker om, at man kan gøre det,” siger Anne Mette Svane selvsikkert. Hun har med en enorm arbejdsomhed og en evne til konstant at turde kaste sig ud i nye og ukendte opgaver skabt grobund for en stor karriere i en tidlig alder.

”Du skal være dygtig, du skal klø på, og du skal lægge mange timer. Og så skal man kende en masse mennesker, der tror på én og kan se talent og en vilje. Nogle der giver dig chancer, hvor de måske også tænker ’Jeg tog måske lidt et sats med hende’ og ’Kan hun virkelig stå distancen hele vejen?’ Og der er heldigvis en masse mennesker, som har troet på, at jeg kunne udføre et job, som jeg egentlig ikke havde erfaring med.”

Det skræmmer hende ikke at være ung kvindelig leder. Og hun mener bestemt heller ikke, at man skal være en isdronning for at blive chef som 30-årig. Det handler om at sige: ’JA’.

»Spidsealbuer.« Anne Mette Svane smager på ordet. ”Det, synes jeg bare lidt, er en karrierekliché. At man skal spise ansatte til morgenmad, have spidse albuer, brage igennem og lave ufine tricks. Jeg synes ikke, jeg har haft spidse albuer. Men jeg har sagt ja til de muligheder, jeg har fået. Jeg tror, at mange kan være meget usikre og tvivle på: ’Kan jeg nu også?’ Og mange tager måske rigtig meget tilløb og siger nej til opgaver. Og der har jeg stort set altid sagt ja,” fortæller Anne Mette Svane.

At være ung leder betyder ofte, at man kommer til at være chef for ældre kollegaer. Det er ikke noget, Anne Mette Svane selv har bidt mærke i. Hun siger med et stort overskud i stemmen: ”Jeg blev politisk redaktør, da jeg var 30 år. Hvis man får sit første mellemlederjob på et relativt tidligt tidspunkt i sin karriere, vil du altid komme til at sidde i en situation, hvor du er chef for ældre kollegaer.”

Nøgleordene for Anne Mette Svane har været at vise respekt og hensyn. Og så har hun hørt efter i timen. 

”Jeg har arbejdet sammen med mange, der har haft mange års erfaring, som jeg slet ikke har kunnet matche. Og der er det da en god idé at slå ørerne ud og vise dem stor respekt. Men omvendt er der også nogle ting, jeg har hjulpet dem med.”

Hun er bevidst om, der er en grund til, at det netop er hende, som er valgt til at sidde i chefstolen. Derfor fokuserer hun på opgaverne og ikke på det faktum, at hun er en ung kvindelig chef.

”Jeg tror måske mere, at det nogle gange har været mere mærkeligt for dem, der har haft mange års erfaring, at få en ung chef. Men det er jo ikke noget, man sætter sig ned og drikker kaffe om i flere dage: ’Synes du, at det er mærkeligt, at jeg er meget ung?’ Der tager man ansvaret på sig og kommer i gang med opgaverne.”

 

”Du lever dit liv forlæns”

Anne Mette Svane arbejder et sted mellem 50-60 timer om ugen, men som hun selv siger: ”Så er jeg selvfølgelig til rådighed hele tiden.”

Anne Mette Svane var politisk reporter og efterfølgende politisk redaktør for Jyllandsposten i syv år. Dengang arbejdede hun fra ni morgen til ni aften. Men hun føler ikke, hun har ofret noget i karrierens tegn.

”Der er nok nogen, der vil sige, hvorfor har du ikke fået børn? Er det noget, du har ofret for at blive chefredaktør? Sådan kan man bare ikke stille det op. Det er meget tilfældigt, hvem man møder, hvilke valg man træffer her i livet, når det gælder karriere, og når det gælder ens privatliv. Jeg har altid arbejdet meget, men jeg holder meget af at arbejde.”

Anne Mette Svane lever sit liv i nuet. Derfor tror hun også på tilfældigheder. Hun har aldrig planlagt, at hun skulle sidde som chefredaktør som 34-årig, og hun har heller ikke planlagt ikke at få børn.

Du skal være dygtig, du skal klø på, og du skal lægge mange timer. Og så skal du kende en masse mennesker, der tror på én.

”Du lever dit liv forlæns. Det er ikke sådan, at jeg tænker: ’Nu vil jeg arbejde 80 timer om ugen, se mine venner mindst muligt og ikke få børn.’ Sådan tror jeg ikke, nogen tænker. Du lever dit liv forlæns. Og så kan det godt være, at man kigger tilbage og tænker, om arbejdet fyldte alt for meget? Er der nogen rigtig vigtige oplevelser, man er gået glip af? Og det er fint at få reflekteret over det. Fordi så har du mulighed for at omprioritere,” siger Anne Mette Svane og læner sig for første gang i interviewet tilbage i stolen.

”Men jeg tror nok, at nogle af mine venner og min familie synes, at mit arbejde fylder meget. De ville måske gerne have set mig lidt mere og ønsket, jeg havde været lidt mere til stede.”

Hvad siger du til din familie og venner, hvis de giver udtryk for, at du arbejder for meget?

”At jeg gerne vil gøre det bedre,” siger hun og smiler. ”Men de er selvfølgelig også stolte af det, jeg har opnået, og at jeg har den ild i øjnene, når jeg taler om journalistik. Og at jeg synes, at det er et fantastisk vigtigt arbejde, jeg har. Så det tror jeg, de har respekt for og er stolte af.”

Mange af de værdier, der er vigtige for Anne Mette Svane, finder hun i sit arbejde. Den professionelle tilgang, det at kunne grine og diskutere og samtidig presse hinanden. Det er derfor også svært for hende at finde en balance i, hvornår hun skal holde fri og trække stikket. ”Det er en vigtig pointe at lære, hvordan arbejdet ikke kommer til at fylde for meget. Det er noget, jeg bliver ved med at skulle arbejde med.”

Men den unge chefredaktør er også klar over, at hvis hun vil møde ind på sin arbejdsplads med ny energi og inspiration, kræver det, at hun trækker stikket ud engang i mellem.

”Når jeg har ferie, skal jeg ud af Danmark. Elsker man nyheder, som jeg gør og hele tiden skal have fornemmelse for, hvad sker der. Så er det bedste, jeg kan gøre, at tage af sted med min kæreste, slukke mobiltelefonen og aflevere den til ham. Så jeg ikke hele tiden går på nettet og bliver opdateret,” fortæller hun og tilføjer: ”Og så synes jeg, at det er godt at dyrke noget motion. Jeg går til crossfit, hvor jeg smadrer store dæk. Det’ skide sjovt.” 

De svære beslutninger

Anne Mette Svane har et leder-DNA. For hende kræver lederrollen, at hun ikke er bange for at være retningsangivende og gå ind i processer, hun ikke forstår.

”Det er vigtigt at være en leder, der hele tiden angiver retning. En god leder skal være god til at stille de rigtige spørgsmål og søge svar blandt mange mennesker.”

Med lederpositionen følger også et krav om at skulle træffe upopulære og hårde valg.

”Det er ikke den sjoveste dag, når man bliver nødt til at nedlægge 15 stillinger, men det er også nogle af de dage, hvor man ved, at man har været med til at sørge for, at journalisterne har en arbejdsplads om to-tre-fire år. Hvis man ikke er i stand til at træffe nogle virkelig ’tough’ beslutninger, kan man sætte hele virksomhedens overlevelse over styr,” siger Anne Mette Svane.

Det faktum at avisbranchen er under et kolossalt pres, mærkede Anne Mette Svane tidligt i sin karriere. I en alder af 26 havde hun været med til at lukke to aviser. Hun var på orlov fra studiet og havde netop været med til at lukke Weekend Nu efter kun to en halv måned, og tvivlen om den fremtidige karriere meldte sig.

”Er det nu en god idé at blive journalist? Jeg er ikke engang blevet færdig, og jeg har allerede været med til at lukke to aviser - hvad er det egentlig for et fag, jeg er på vej ind i? Det er måske ikke den bedste fremtidssikring, jeg har gang i, måske skulle jeg overveje at læse noget helt andet?”

Selvom det var en hård måde at forstå medieudviklingen på, har det i dag gjort hende i stand til at træffe de nødvendige og svære beslutninger. Lederjobbet er for Anne Mette Svane dog mere end svære beslutninger, man skal være i stand til at gå forrest.

”Jeg håber, jeg er en leder, der er god til at motivere og begejstre de mennesker, jeg arbejder sammen med,” siger hun og slutter: ”Som leder skal man være tålmodig, parat til at argumentere og tage imod kritiske spørgsmål samt blive klogere undervejs.”

Strømlinet CV

Et hurtigt blik på Anne Mette Svanes CV kunne godt vidne om en udpræget CV-rytter, som målrettet har arbejdet sig til en lederstilling. Men motivationen bag hendes karrierevalg har altid været lysten til at arbejde med journalistik.

”Selvom mit CV ser meget strømlinet ud, så har jeg egentlig ikke oplevet dem som nogle meget klare valg, jeg er gået efter. Men jeg er gået ind af de døre, som har åbnet sig.”

Det at skabe og udnytte muligheder, mener hun selv, har været nøglen til hendes hurtige stigning i graderne. Den arbejdsomme pige fra Vejle havde tidligt i sit karriereforløb behov for at prøve kræfter med journalistik i praksis, så allerede 14 dage efter hun startede på journalisthøjskolen, bankede hun på døren hos musikmagasinet Gaffa og Soundcheck i Aarhus.

”Og det er jo ikke fordi, jeg ved enormt meget om fender-guitarer, men det er jo egentlig også pointen, når man skal i gang med at undersøge et fag. Man skal have gåpåmod og nysgerrighed og tænke: ’Jamen det skal jo nok gå, jeg må bare kaste mig ud i det.’”

Det er dog ikke alting, der er kommet lige let til den hende. Hvis man lever så meget i nuet som Anne Mette Svane, kan det være besværligt at administrere sin tid. Hendes udvikling som leder står derfor aldrig stille.

”Man kan blive en bedre chef, hvis man tager tidsstyring ret alvorligt. Så det at sætte sig ned og blive rigtig god til at bruge Outlook. Det kan være rigtig meget værd i ens karriere,” siger hun og fortsætter: ”Efter jeg er blevet chef, er jeg blevet langt bedre til det. Men det er et sted, jeg kan blive endnu bedre.”

Vores 60 minutter med Anne Mette Svane er ved at løbe ud, og nye gøremål venter i hendes Outlook kalender. TV2 News kører stadig lydløst over skærmen ved siden af computeren.

Inden vores tid er løbet ud, melder et klassisk karrierespørgsmål sig på: Hvor tror du, at du er henne om fem år?

”Jeg har aldrig nogensinde gjort mig nogle som helst tanker omkring, hvor jeg er henne om fem år. Jeg holder af mit arbejde, og jeg synes, at det er et af de sjoveste jobs, der overhovedet kan være. Så det er et meget godt udgangspunkt.”

Uddrag af Anne Mettes CV

  • 2010 - Chefredaktør på Politiken
  • 2009 - Konstitueret nyhedschef på Politiken
  • 2009 - Indlandsredaktør Politiken
  • 2006 - Politisk redaktør Jyllands-Posten
  • 2002 - Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole
  • 2001 - Journalist praktikant hos bladet Aktuelt og Weekend Nu
  • 1998 - Reporter for Gaffa og Soundcheck
  • 1995 - Medredaktør på Din Røde Rytme, SFU’s medlemsblad
455.340 readers
Updated on 13.11.2020

Read also...


The Beauty and the Bizz
Christiane Schaumburg-Müller er mere end værten og skuespilleren, som man kender fra TV. På hendes palette af færdigheder ligger også en livlig iværksætter og en målrettet optimist.
Move On Career
Kurs mod stjernerne
I 2015 blev den første dansker, Andreas Mogensen, opsendt i rummet. Han tog på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Turen derop er i sig selv ikke så lang, men drømmen om at blive astronaut tog form helt tilbage i femte klasse. Turen har også haft afstikkere, men uden dem ville han sikkert ikke være kommet af sted.
Move On Career
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
Move On Career
Passioneret snusfornuft
Passionen for programmering har ført Michael Seifert fra at være spiludvikler til CEO i Sitecore, som er den største danske softwaresucces i det seneste årti.
Move On Career
Tag springet og opnå det, du brænder for
Salma Jabbar har fulgt sit hjerte – både, når hun har slået til og sagt op gennem en foreløbigt sprudlende, international karriere.
Move On Career
At finde sit sande jeg
Anders Matthesen aka. ”Anden” er en af Danmarks mest succesfulde komikere. Efter mange år i branchen med udfordringer, udvikling og selvransagelse er det tid til at gøre status.
Move On Career
Find dit eget blue ocean
"Hvis det føles forkert at smække døren, så er det, fordi du ikke er på rette spor." Hummel-ejer, Christian Stadil fortæller om sin karriere, der startede med jura, men nu handler om internationalt anerkendt modetøj.
Move On Career
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Selv en vinder kan tvivle
EM-guld, VM-guld, OL-guld. Han har vundet det meste som træner for håndboldlandsholdene. Alligevel kan han stadig komme til at tvivle på sine evner. Mød manden, som skabte medaljeregn i dansk håndbold og egentlig fik jobbet ved et tilfælde.
Move On Career
HPT