Løsriv dig fra ledigheden: Job med løntilskud og virksomhedspraktik

Er du nyuddannet eller ledig og har svært ved at få job? Så har du faktisk mulighed for at prøve dine kompetencer af og vise dit værd på en arbejdsplads i enten virksomhedspraktik eller i et job med løntilskud.

2022-09-30 10:27:00
Move On

Det kan føles frustrerende at være ledig i en længere periode. Og hvis du sidder fast, og ikke ved, hvad dit næste træk skal være, så kan virksomhedspraktik eller job med løntilskud måske være din vej ind på arbejdsmarkedet. Det er nemlig en mulighed som både a-kasser og jobcentre anbefaler.

Tag i virksomhedspraktik og udvid din horisont

Virksomhedspraktik er en ulønnet, kortvarig periode, hvor du kommer ud i en privat eller offentlig virksomhed. Praktikperioden varer fra 4 uger og op til 13 uger, og afhænger blandt andet af om du er nyuddannet, din ledighedsperiode, om du har været i virksomhedspraktik tidligere mv. Der er som udgangspunkt heller ikke noget loft over, hvor mange gange du må komme i virksomhedspraktik – men det skal hver gang være i en ny virksomhed.

Med en virksomhedspraktik får du muligheden for at vise dit værd og gøre dig uundværlig på en arbejdsplads. Der findes et hav af forskellige uddannelser, og det kan nogle gange være svært for din arbejdsgiver at navigere rundt i, hvad lige præcis din uddannelse følger med sig af kvalifikationer – men via praktikken kan din arbejdsgiver selv se, hvad du kan.

Virksomhedspraktik er også en god mulighed for dig, der gerne vil afprøve et nyt arbejdsområde eller hvis du ønsker at forbedre din faglige profil og udvikle nye kompetencer inden for dit arbejdsområde. Det kan eksempelvis være, hvis du er nyuddannet og er lidt i tvivl om, hvilken type arbejdsplads du søger – vil du helst være på en lille og måske ny arbejdsplads eller er en større, etableret virksomhed mere noget for dig? Det kan både give dig lejlighed til at afprøve dine kompetencer på en arbejdsplads og give dig et CV med mere erfaring.

Hvem kan komme i virksomhedspraktik?

Hvis du er modtager af enten dagpenge eller kontanthjælp, og derfor er tilknyttet et jobcenter, kan du komme i virksomhedspraktik. Du kan enten få hjælp med at finde en virksomhedspraktik gennem jobcentret eller selv finde den virksomhed, du gerne vil i praktik i. Derfor kan du vælge den virksomhed, du eventuelt gerne vil have job i på sigt – på den måde slipper du også for, at jobcentret finder et sted, du skal være i aktivering. Desuden ser det også lidt bedre ud, når du selv tager initiativet og opsøger arbejdsgiveren.

Som udgangspunkt vil det være en 37-timers praktik, men hvis du har et andet ønske, kan det være en god idé at drøfte det med dit jobcenter. Selvom du er i virksomhedspraktik med drømmen om, at det skal være din nye arbejdsplads, er du stadig nødsaget til at være jobsøgende under din virksomhedspraktik, fordi du i princippet stadig er ledig. Derfor får du også fri, hvis du skal til en jobsamtale et andet sted i din praktikperiode.

Du kan læse meget mere om regler og rammer for virksomhedspraktik her eller spørge dit tilknyttede jobcenter.

I job/virksomhedspraktik med løntilskud

Løntilskud er modsat virksomhedspraktik en lønnet ansættelse, hvor din arbejdsgiver modtager et løntilskud i perioden du er ansat. Du har mulighed for at være ansat i en periode i op til fire måneder i det offentlige og op til seks måneder i det private. Praktikperioden er længere end med virksomhedspraktikken, og derfor har du virkelig mulighed for at gå i dybden med de stillede opgaver og vise, at du og dine kvalifikationer er værdifulde for arbejdspladsen. Du kan enten selv henvende dig til en virksomhed du gerne vil ansættes i eller få hjælp af dit jobcenter.

På lige fod med virksomhedspraktikken, giver det dig dels et større netværk, dels mere erfaring til CV’et, men det kan også give dig nye kompetencer, som du kan bruge i den videre søgning. Medmindre du får tilbudt en fastansættelse i den givne virksomhed – for det er der nemlig også sandsynlighed for.

Hvem kan få job med løntilskud?

Ansættelsen med løntilskud er for dig der har været ledig i et halvt år eller længere, og i din ledighedsperiode har modtaget kontanthjælp, dagpenge eller lignende. Derfor skal du modsat virksomhedspraktik have været ledig i en længere periode, før job med løntilskud kan være en mulighed for dig. Hvis du er enlig forsørger eller over 50 år har du mulighed for at få et job med løntilskud fra din første ledighedsdag.

Når du er i job med løntilskud, er du stadig forpligtet til at søge job – derfor har du også krav på at få fri, hvis du skal til jobsamtale. Du kan ikke komme i job med løntilskud i en virksomhed, du har været ansat i før – og heller ikke i din ægtefælle/samlevers virksomhed. Til gengæld kan du finde en virksomhed, som matcher dine interesser og kompetencer og åbne nye veje for dig selv og din karriere.

Hvis du overvejer, om job med løntilskud kunne være noget for dig, kan du kontakte dit jobcenter for at høre mere og få mere vejledning. Du kan også læse mere her.

10.341 læsere
Opdateret d. 30.09.2022

Læs også...


Økonomisk zen under jobsøgning
Læs med her, hvor vi giver dig tre gode råd til at få mere ro på finanserne og ikke mindst tankerne om dem!
Mette Werlauff, Spiir.dk
Jobsøgning: hold hovedet koldt og hjertet varmt
Jobsøgning kan være en lang proces, men det kan også være en god og lærerig tid.
Move On
Dine digitale egenskaber i jobsøgningen
Dit kommende drømmejob kan meget vel være indenfor online-verden. Hvorfor ikke allerede nu forberede dig på de egenskaber, der er efterspurgte på markedet?
din-ecigaret.dk (Sponsorartikel)
Kompetenceafklaring i jobsøgningen
Vi taler meget om ”at kunne brande sig selv” og kunne ”sælge sig selv” på jobmarkedet og som studerende. Men du kan først ”brande dig selv”, når du har en identitet at brande, og du kan først arbejde med din synlighed, når du har noget at vise frem.
Kirsten Holm Madsen
HPT