Få frynsegoder med i kontraktforhandlingen

Der er mange ting, som skal på plads ved kontraktforhandling. Noget, der dog let kan glippe, er det ekstra fryns, du kan spørge ind til i jagten på de bedste arbejdsvilkår. Her er nogle punkter, som er værd at huske.

2024-11-08 14:02:00
Move On

Hvis du sidder i kontraktforhandlinger, er din løn nok det første punkt på dagsordenen. Det er dog langt fra det eneste, du bør overveje, og ikke den eneste gode du kan sikre dig i forhandlingerne med din arbejdsgiver.

Hvad går personalegoder ud på?

Udover din løn kan du få skrevet forskellige personalegoder ind i din kontrakt. Hvis du har børn, eller agter at få det, så er det her, du kan sørge for, at du er godt stillet, når det kommer til barsel og retten til at holde fri med løn under dine børns eventuelle sygdomsforløb. Du kan også prøve at forhandle dig til flere feriedage, både med og uden løn, eller en kortere arbejdsuge. Dette kan eventuelt også ske via forhandling af en ny titel, som så måske kommer med nye muligheder.

Du kan også forhandle om dine lønforhold i forbindelse med personalegoder, via fx resultatløn, hvor du bliver betalt ved udførelse af specifikke opgaver. Løn er meget mere end bare penge, hvilket du kan læse mere om her

Derudover kan du forhandle dig frem til mere materielle goder. Dette kan fx være en telefon udstedt af arbejdet, en computer, madordninger, forsikringer eller firmabil. Det er dog værd at pointere, at visse personalegoder beskattes, så hvis du gerne vil have nogen af disse, er det en god idé at undersøge de specifikke skatteomstændigheder.

Forhandling om personalegoder er meget ligesom forhandling om løn. Det kan dog være en god idé at gøre det inden for rimelighedens grænser.

Nogle lønpakker kan også give dig personalegoder i bytte for en lavere bruttoløn. Det vil sige, at du gennem din løn får adgang til goder, du alligevel ville have investeret i selv, så du derved sparer skatteudgiften.

Hvis disse goders værdi ikke overstiger bagatelgrænsen (1.400 kroners goder om året, per 2024), og kun er til rådighed på din arbejdsplads, er disse fuldkommen skattefri. Dette kan fx være frokostordninger, avisabonnement eller vaccinationer gennem arbejdet. Der er dog også enkelte goder, som er helt skattefri uanset hvad – disse gælder sundhedsforsikring, parkering og videre, arbejdsrelevant uddannelse. Andre goder, som fri bil, helårsbolig og arbejdstelefon er under ”delvis beskatning”, hvor goderne beskattes ud fra en værdiansættelse, uanset markedsværdien. Det er lige om at få matematikken til at gå op, så kontakt eventuelt din fagforening eller en rådgiver for at finde ud af om dette er finansielt bedst for dig. 

Hvordan forhandles der om disse? 

Forhandling om personalegoder er meget ligesom forhandling om løn. Det kan dog være en god idé at gøre det inden for rimelighedens grænser – hvis du er helt ny på jobbet og ikke har et presserende behov for det, så kan det måske være lige i overkanten at foreslå en firmabil.

Forhandling af personalegoder afhænger også af, hvorvidt du er privat eller offentligt ansat. Er du ansat af det offentlige, er dine vilkår reguleret af overenskomster mellem arbejdspladser og fagforeninger. Dette betyder, at mange vilkår allerede er på plads, og kan forhandles om. Er du privat ansat kan du stadig være dækket af overenskomster, men det er ikke garanteret og du bør derfor rådføre dig med din fagforening eller lignende. En fagforening kan også være en stor hjælp, når det kommer til konkrete forhandlinger af ansættelsesvilkår og eventuelle personalegoder. 

 

 

278 læsere
Opdateret d. 08.11.2024

Læs også...


Løn er ikke bare penge
En lønseddel kan være svær at gennemskue med sine mange delpunkter som f.eks. tillæg, skalatrin, tilskud og pension. Vi tager et nærmere kig på lønnens sammensætning i både det private og offentlige.
Move On Career
5 guldkorn til lønforhandling
Får du tankemylder og svedige håndflader bare ved tanken om lønforhandling? Don’t worry! Disse fem guldkorn klæder dig godt på til lønforhandlingen.
Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
Tag magten ved forhandlingsbordet
Én ting er at sikre jobbet - næste skridt er at forme det, så du (for)bliver tilfreds. Forhandlingsekspert Keld Jensen fortæller dig, hvordan du kan tage styringen, når der skal forhandles løn og arbejdsopgaver.
Move On Career
HR-cheferne om arbejdsliv
HR-chefer fra nogle af landets største virksomheder giver et bud på, hvordan man kan få arbejdslivet og hverdagen til at passe sammen.
Redaktionen, Move On Career
Tjekliste ved kontraktforhandlinger
Inden du skriver kontrakten under, så overvej hvilke forhold der er væsentlige for netop dig. Vi giver her et par eksempler.
Move On Career
Råd til at opnå den bedste kontrakt
Opnå de ansættelsesforhold, du drømmer om - med en smule hjemmearbejde inden forhandlingerne.
Move On Career
HPT