Når du vil søge job i udlandet

Som højtuddannet er der stor frihed til at søge arbejde i det meste af verden. Men vil du undgå bøvl med at søge visum og sætte dig ind i komplicerede skatteregler, kan løsningen være at søge inden for Norden eller EU.

2021-11-05 10:26:00
Move On

Du kan sagtens søge job fra din trygge stue, men det er nemmest at få et fast arbejde i et andet land, hvis du opholder dig der. Og som ledig og dagpengeberettiget a-kassemedlem kan du få udbetalt dagpenge i op til tre måneder, mens du søger job i et andet EØS-land (Europæisk Økonomisk Samarbejdsaftale).

Jobjagt i udlandet – fra udlandet
Som EU-borger kan du frit opholde dig i et andet EØS-land i op til tre måneder uden opholds- og arbejdstilladelse. Længere ophold kræver et EU-opholdsbevis, som udstedes af de lokale myndigheder.

For at få det bevis skal du dokumentere, at du har arbejde i landet eller på anden måde kan forsørge dig selv. I Norden er det endnu lettere, da danske statsborgere frit kan opholde sig og studere eller tage arbejde i et andet nordisk land. Du skal blot melde din flytning til de lokale myndigheder.

Du kan godt have bopæl udenlands, men samtidig eje helårsbeboelse i Danmark (dobbeltdomicil). Dermed skal du dog oftest betale arbejdsmarkedsbidrag i Danmark. Hvis du derimod kun har helårsbolig i udlandet, har du ikke skattepligt i Danmark.


Move On redaktion
370.749 læsere
Opdateret d. 05.11.2021

Læs også...


Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
Move On Career
Job i udlandet? Få styr på din flytning!
Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.
Move On Career
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
Move On Career
Søg job i små og mellemstore virksomheder
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder.
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
Move On Career
Guide: A-kassens ABC
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!
Move On Career
Udkanten byder på mere, end du tror
Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.
Move On Career
Annoncering - opret jobopslag
HPT