Anders Matthesen: ”Jeg bliver hele tiden klogere på, hvem jeg er”

Anders Matthesen aka. ”Anden” er en af Danmarks mest succesfulde komikere. Efter mange år i branchen med udfordringer, udvikling og selvransagelse er det tid til at gøre status.

2019-08-15 13:49:00
Move On

Indtil for få år siden havde Anders Matthesen en meget klar opfattelse af, hvordan hans liv var og skulle være. Han ville ikke have børn, ville ikke bo sammen med nogen, og "ville bare lave comedy ind til han ligesom døde af det."

Og det var ikke bare en fiks idé. For sådan har han mere eller mindre levet de sidste femten år- og han har nydt det. Det har imidlertid ændret sig.

"Mit liv ændrede sig fra den ene dag til den anden. Og det viser sig, at man godt kan have én livret i dag, og så ændrer den sig i morgen. Men hvis man begynder at regne langt ud i fremtiden og planlægger sit liv efter, at man skal være en 80-årig komiker, der sidder og laver jokes om natten, så kan det godt være, at man ikke ser nogle af de åbninger, der måske er for én", siger han.

På Cafe Sokkelund på Frederiksberg fortæller komikeren om, hvordan han har udviklet sig gennem sin karriere. De seneste par år har han gennemgået et væld af personlige udfordringer og store omvæltninger, blandt andet det at blive far, som har fået ham til at se anderledes på livet.

Forny dit syn på dig selv

"Jeg tror man gør sig selv en rigtig stor tjeneste ved en gang imellem at se på, om man faktisk begrænser sig selv ved den måde, man ligesom bare har vedtaget, at man er på."

Sådan lyder det fra Anders Matthesen, når han fortæller om temaet for sit nye show, hvor omdrejningspunktet er spørgsmålet; "hvem er jeg egentlig?" Hans tese er, at spejlbilledet ligesom cellerne i kroppen hele tiden fornyer sig.

"Mange af de temaer, jeg struckler med i mit liv for tiden, peger meget i retning af at kigge på, hvem man er. Hvis man bliver præsenteret for det samme problem, og hvis mennesker kommer med de samme udfordringer til én, kan man vælge at sige, at verden er ret latterlig for tiden, eller spørge sig selv om man er blevet en gammel bitter nar. Men man kunne også vælge at overveje, om det er ens egen virkelighed, der trænger til at blive fornyet."

Anders Matthesen har hele tiden udviklet sig, og hans fokus i comedy'en har ændret sig fra at være selvcentreret til nu at være mere ydmyg.

"Jeg startede for mit eget egos skyld, men det ændrede sig efterhånden, og nu har jeg fået en position, hvor jeg ikke er så sulten efter det længere.  Nu har jeg fået mættet mit ego og har på nogle punkter fået større ydmyghed af at være i det her game", siger han.

Anders Matthesen

Tilpas på scenen

Gennem sin mangeårige karriere har Anders Matthesen haft mange forskellige måder at se sig selv på. Han fortæller, at hans første store show, 'Hvad snakker du om', var meget ungt og rebelsk, hvor han skulle vise så meget som muligt på kort tid - med hans egne ord "et egoshow". Til sit 9-års jubilæum-show handlede det om at sige farvel til bagkataloget og kaste sig ud i noget nyt:
                            
"Et ønske om at blive skabende igen i stedet for bare at hvile på laurbærrene", siger han.

'Tal For Dig Selv' var en analyse af, at det var svært for ham at finde ud af, hvad han egentlig syntes om ting alt afhængig af, hvem han var sammen med. Og op til "Anden På Coke?" var han udsat for meget sladder i pressen, og temaet for showet blev derfor at bruge sladderen positivt.

"At gøre citroner til limonade, at vende det negative mod sig selv i stedet for at pege fingre af andre", som han udtrykker det.

Endelig havde komikeren i 'Anders Matthesen…  Vender Tilbage' brug for at smide lidt af al seriøsiteten og "begynde at lege lidt, gå tilbage i barndommen, tilbage til stand-up og at fejre comedy'en."  I dag føler Anders Matthesen sig mere voksen, og det nye show "ANDERS" handler om at se sig selv som stand-up-komiker.

Frem til showet får præmiere er der næsten gået tre år. Tiden er gået med at lade sig udfordre af livet - udfordringer som sammen med fraværet fra scenen gjorde, at han ikke kunne vente længere. Han måtte have et nyt mål.

"Jeg har aldrig været så klar før. Den måde det kommer til mig på, og som jeg snakker om det på, det er helt nyt for mig. Det er som om, at min stand-up også har taget et udviklingsskridt, og på en eller anden måde er blevet mere voksen. Jeg føler mig meget bedre tilpas på scenen, jeg kan stadig lave gøgl og pjat, men det er en mere umiddelbar forlængelse af mig selv. "

Halvvejs i livet

På ét punkt har Anders Matthesen dog ikke fornyet sit syn - nemlig, at han skulle gøre karriere på scenen. Lige fra første gang han fik "det der klap og grin", har han vidst, at det var det, han ville bruge sit liv på. Han har altid gerne ville optræde, og før stand-up'en var det rapmusik og skuespil på amatørplan, der fyldte hans verden.

"Mine bedsteforældre har også altid sagt; ´Den dreng, han bliver noget med skuespilleroptræden'", siger Anders Matthesen og griner, idet han med en gammel dames klang og rystende stemme udtaler "skuespilleroptræden."
 
Og "noget med skuespilleroptræden" kan man vist roligt sige, at han blev. Karrieren startede tidligt, da han tilbage i 1993 som bare 18-årig blev nummer to til Danmarksmesterskaberne i Stand-Up. Nu har han tilbragt over halvdelen af sit liv i branchen - og lige præcis den pointe fylder meget i temaet for hans shows:

"Alle mine shows handler om, hvor jeg føler, at jeg er nået til i livet. Forskellen er, at det nye også er sådan en status, fordi jeg på en måde nu er nået midtvejs i livet. Ifølge den der test, 'Så gammel bliver du', er jeg sådan omkring halvvejs. Jeg har lavet stand-up halvdelen af mit liv nu, så der er basis for at gøre status; hvad er der sket, og hvad skal der ske fremadrettet", siger han.

"Måske er jeg mere Anders nu"

Efter et halvt liv som komiker præget af selvransagelse og udvikling, er spørgsmålet så, om Anders Matthesen har fundet sig selv. Til det svarer han:

"Nej, det har jeg ikke. Jeg bliver hele tiden klogere på, hvem jeg er - der kommer hele tiden nye lag. I showet prøver jeg at komme mere på sporet af, hvad min essens og kerne er."

Kaldenavnet "Anden" er også med i overvejelserne til det nye show - altså at han ikke bare ukritisk bliver ved med at hedde Anden.
                            
"Måske er jeg mere Anders nu. Det kunne også være, jeg skulle skifte navn og blive Morten eller blive Storken i stedet for Anden. Det er nogle af de tanker, der skal vendes inden showet, men også helt klart på scenen - sige, hvem fanden er jeg, og hvad ville der ske, hvis jeg fik lyst til at skifte navn til Bruno? Gider I gå ind at se et show med en, der hedder Bruno, hvis det er mit ansigt, der er på plakaten?", siger han og griner.
                            
Spørger jeg igen ind til, hvem vi møder i showet - om vi kommer tættere på, hvem Anders Matthesen egentlig er, giver han en mulig smagsprøve:
                            
"Det kunne da godt være, at jeg kunne nå frem til en 10-minutters klump af showet, der hed; 'det der følger nu er det tætteste, jeg er kommet på, hvem jeg selv er.' Det kunne da være en vild stærk event til showet, i så fald har du lige givet mig en idé."

Vil holde sig langtidsholdbar

Ifølge Anders Matthesen fornyer man sig hele tiden ligesom cellerne i kroppen, og spørger man ham, om der er noget, han trods alt har holdt sig fast på gennem hele sin karriere, svarer han efter nogle sekunders betænkningstid:
                            
"Interessant spørgsmål, man kan i hvert fald sige, at jeg har holdt fast i, at comedy'en skal bruges til at udfordre mig selv og lære nye sider af mig selv. Jeg prøver hele tiden at gå i nye retninger for at holde min egen eventyrlyst fanget. Det må gerne være nyt, ikke bare en 2'er af noget andet."
                            
Det er vigtigt for ham at holde hjernen frisk og blive ved at opleve livet og lære nye ting hver dag - at holde sig "langtidsholdbar" og kunne skabe identifikation hos sit publikum.
                            
"Ellers bliver det sådan noget ´han gentog sig selv nogle gange, og så da han ikke længere var ung, trak han sig tilbage og talte sine penge´, i stedet skal man kunne se, ´nu er han blevet gråhåret, nu er han blevet far, nu er han blevet skilt, nu er han blevet alkoholiker, nu er han blevet genfødt´, man skal da helst kunne fornemme, hvad der er sket siden sidst, vi var sammen - både psykisk og fysisk", fabulerer han om mulige fremtidsscenarier.
                            
Anders Matthesen er ikke bleg for at tage imod nye udfordringer, og hvis der er noget på spil, så slår han til. To eksempler er, da han blev spurgt, om han i teaterstykker ville spille henholdsvis Dirch Passer og Simon Spies - begge roller, som han ikke umiddelbart kunne se sig selv i, men netop fordi det var interessante udfordringer, sprang han ud i det. Et mere nutidigt eksempel er plakaten for det nye show, hvor han også har nytænkt designet:
                            
"Jeg har lavet så mange mørke plakater, nu vil jeg i stedet lave en lys. Jeg vil i en anden retning og friste mit eget øje, når jeg ser den - se noget andet end jeg plejer at se."
På vej ud af cafeen ser vi også noget nyt, en lille dreng med en lyseblå hat med lange ører. Anders bemærker, at drengen har en sjov hat på. Jeg griner og siger, at det jo kunne være, at han selv skulle anskaffe sig sådan en, hvortil han med en kæk stemme siger:
                            
"Ja, det kunne da være, at jeg skulle tage sådan en på i mit show."
                            
Om Anders Matthesen finder sit sande spejlbillede, skifter navn til Bruno eller ifører sig en lyseblå børnehat vil tiden vise. Op til showet befinder han sig i en udviklende og udfordrende proces, hvor alt er åbent, og hvor selv en times interview inspirerer til nye comedy-jokes.

40.774 læsere
Opdateret d. 15.08.2019

Læs også...


The Beauty and the Bizz
Christiane Schaumburg-Müller er mere end værten og skuespilleren, som man kender fra TV. På hendes palette af færdigheder ligger også en livlig iværksætter og en målrettet optimist.
Move On Career
Kurs mod stjernerne
I 2015 blev den første dansker, Andreas Mogensen, opsendt i rummet. Han tog på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Turen derop er i sig selv ikke så lang, men drømmen om at blive astronaut tog form helt tilbage i femte klasse. Turen har også haft afstikkere, men uden dem ville han sikkert ikke være kommet af sted.
Move On Career
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
Move On Career
Mega drive
Når Anne Mette Svane fortæller om sit job som chefredaktør, er der ild i hendes øjne. Hun har et drive, der får én til at stoppe op og spørge sig selv, om man brænder nok for det, man laver.
Move On Career
Passioneret snusfornuft
Passionen for programmering har ført Michael Seifert fra at være spiludvikler til CEO i Sitecore, som er den største danske softwaresucces i det seneste årti.
Move On Career
Tag springet og opnå det, du brænder for
Salma Jabbar har fulgt sit hjerte – både, når hun har slået til og sagt op gennem en foreløbigt sprudlende, international karriere.
Move On Career
Find dit eget blue ocean
"Hvis det føles forkert at smække døren, så er det, fordi du ikke er på rette spor." Hummel-ejer, Christian Stadil fortæller om sin karriere, der startede med jura, men nu handler om internationalt anerkendt modetøj.
Move On Career
For gammel til at være ung?
Thomas Madvig er en af landets mest feterede dj’s, der også har haft en karriere som musikvært på bl.a. The Voice og MTV. Han nærmer sig de 50 år, men er ikke af den grund tættere på at forlade nattelivet, musikken og festerne.
Helene Kondrup Jensen
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Jeg vil gerne røre verden
Stifteren af Joe & The Juice Kaspar Basses ambitioner fejler bestemt ikke noget. Faktisk sætter han overliggeren så højt som overhovedet muligt: hans forretning skal være den største og bedste inden for sit felt på verdensplan. På størrelse med Starbucks. Alligevel er han bange for ikke at nå sit mål.
Move On Career
Selv en vinder kan tvivle
EM-guld, VM-guld, OL-guld. Han har vundet det meste som træner for håndboldlandsholdene. Alligevel kan han stadig komme til at tvivle på sine evner. Mød manden, som skabte medaljeregn i dansk håndbold og egentlig fik jobbet ved et tilfælde.
Move On Career
HPT