Guide: Bliv klar på dine kompetencer

Kirsten Holm Madsen, karriererådgiver ved MA a-kasse, har hjulpet KarriereVejviseren med en række råd til dig, der gerne vil have helt styr på, hvad du kan tilbyde arbejdsmarkedet.

2019-09-04 17:03:00
Move On

Få styr på dine konkrete erfaringer

Start med at skrive alle dine erfaringer op: Husk dine succeshistorier fra jobs, studier og andre sammenhænge. Glem ikke de ting, du måske tager for givet – feks. at du er dygtig til at skabe kontakt mellem mennesker.

Dine erfaringer afslører dig

Find mønstre og gengangere i succeser fra dit arbejde, studieliv og din fritid; Hvordan griber du f.eks. en arbejdsopgave eller en proces an – fra speciale til opgave på studiejobbet til ansøgning om udlandsophold? Hvor har du løftet særligt i en gruppe?

Bliv helt konkret

Husk tilbage på en udfordrende situation og prøv at beskrive for dig selv eller en ven, hvordan du løste den. Skriv ned, hvilke overvejelser du gjorde dig i situationen og hvordan du kom frem til en løsning. Hvad viser det om dig? Resultatet skal gerne være mere end, at du ”er dygtig til at analysere”.

Kontekstualiser dine kompetencer i forhold til arbejdspladser

Næste skridt er at se på, hvordan dine styrker kan komme i spil på en arbejdsplads. Læs feks. 10 relevante stillingsopslag igennem og se, hvordan opgaver/jobtype osv. appellerer til de kompetencer, du har fundet.

Fra floskel til eksempel

Hvis du er dygtig til at overskue store datamængder og trække brugbare oplysninger ud af det kan det omskrives til ”I kan bruge mine evner, fordi jeg kan overskue og sætte mig ind i jeres forskellige kundegrupper og forstå, hvorfor hver gruppe handler, som de gør”. Og så skal du søge… Herefter kan du formulere et CV, der passer til det job, du søger. Det er næste skridt i din jobsøgning.

163.715 læsere
Opdateret d. 04.09.2019

Læs også...


Opfordret ansøgning
Du har fundet et stillingsopslag, som du bare MÅ søge, og nu gælder det om at pudse tastaturet af og få skrevet en god opfordret ansøgning. Her får du vores guide til, hvad der bør være i din ansøgning – og ikke mindst, hvordan du kommer til at fremstå som den uundværlige medarbejder.
Move On Career
Jobansøgningen: hvad skal den gøre for dig?
Når du skriver en jobansøgning på baggrund af et jobopslag, er det fordi, du gerne vil have jobbet. Men hvad er egentlig det præcise formål med en ansøgning – hvordan skal den bringe dig nærmere en ansættelse? Vi har spurgt brandingekspert Ricki Nielsen og karriererådgiver Paula Taina-Nielsen.
Move On Career
CV-eksempel
Dit CV er et af de mest essentielle værktøjer i din jobsøgning. Få tips til at få udarbejdet dit eget.
Move On Career
Kompetenceafklaring i jobsøgningen
Vi taler meget om ”at kunne brande sig selv” og kunne ”sælge sig selv” på jobmarkedet og som studerende. Men du kan først ”brande dig selv”, når du har en identitet at brande, og du kan først arbejde med din synlighed, når du har noget at vise frem.
Kirsten Holm Madsen
Sådan skriver du et godt CV
Curriculum Vitae betyder livsløbebane, og formålet med det er at præsentere alle dine erfaringer kort og præcist - en oversigt over dine erhvervserfaringer, din uddannelse, dine studiejob, dine sprog- og it-kundskaber, personlige interesser osv.
Redaktionen, Move On Career
Annoncering - opret jobopslag
HPT