Kend dine rettigheder som handicappet i arbejde

Hvis du har et handicap, er du dækket af love, som sikrer at du bliver behandlet retfærdigt på arbejdspladsen. Det kan være en god idé at være bevidst om, hvad disse går ud på, så du ved hvor du er dækket og hvad din arbejdsgiver kan tillade sig.

2024-10-21 10:37:00
Move On

Hvis du har et fysisk eller psykisk handicap, er du beskyttet mod diskrimination på arbejdspladsen både via international og national lovgivning, så du kan arbejde på lige fod med andre. Det kan du blive klogere på her, så du er klædt på til at håndtere eventuel diskrimination i fremtiden.

Hvilke love gælder i Danmark?

Siden 2009 har Danmark tilsluttet sig FN’s Handicapkonvention, som skal sikre, at personer med handicap ikke diskrimineres imod og har samme muligheder, som personer uden handicap. FN’s Handicapkonvention opdeler handicap i fysiske, kognitive, psykiske og sensoriske handicap. En del sager om diskrimination, som ikke fik medhold i det danske retssystem, er sidenhen blevet bragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for så at få medhold.

I Danmark er det ulovligt at forskelsbehandle baseret på handicap, både når det gælder ansættelse, dagligdagen på arbejdspladsen, og opsigelse. Dette gælder både direkte og indirekte forskelsbehandling. Ifølge loven om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap, så er der tale om direkte diskrimination, når ”en person på grund af dennes handicap behandles ringere, end en anden person bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation”. Der er derimod tale om indirekte diskrimination, når ”en tilsyneladende neutral bestemmelse, betingelse eller praksis vil stille personer med handicap ringere end andre personer”.

Hvad må arbejdsgivere og hvad må de ikke?

Det er forbudt at forskelsbehandle personer med handicap som arbejdsgiver allerede fra ansættelsesprocessen. Det er fx forbudt at fravælge ansøgere med handicap, medmindre handicappet har betydelig indflydelse på personens evne til at udføre stillingens funktioner.

Har du brug for tilpasningsforanstaltninger for at udføre arbejdet, må du ikke blive fravalgt af den årsag, da arbejdsgiveren skal undersøge behovet og stille disse til rådighed. En arbejdsgiver må heller ikke spørge dig direkte hvad dit handicap er, og du er ikke forpligtet til at oplyse det. De må dog gerne spørge nærmere ind til hvilke funktioner du kan varetage, for at kunne vurdere om du er den bedste kandidat til stillingen.

Hvis du oplever diskrimination på arbejdspladsen, bør du som udgangspunkt kontakte Institut for Menneskerettigheder. Du kan dog også rådføre dig med din fagforening. Hvis din sag går i bureaukratisk hårdknude, eller du ikke mener din sag er blevet retfærdigt behandlet, så kan du klage til Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH).  

Hvad med fortrinsret?

Har du et handicap, har du det der hedder fortrinsadgang til ledige stillinger hos offentlige arbejdsgivere. Fortrinsadgang giver dig ikke automatisk ret til ansættelse, men det sikrer din ret til en samtale og forhandlingspligt. Ordningen er til for at styrke mulighederne for beskæftigelse for personer med handicap.

Selv med fortrinsadgang skal du stadig opfylde stillingens formelle krav og vurderes til at være den bedste kandidat til jobbet.

Hvis du gerne vil gøre brug af fortrinsret, så kan du søge både via og uden om dit jobcenter.

30 læsere
Opdateret d. 21.10.2024

Læs også...


Ind og ud af arbejdsskader
Skulle uheldet være ude og resultere i, at du står med en arbejdsskade, så kan det være en fordel at være klædt godt på i forvejen. Her forklarer vi, hvad en arbejdsskade er, og hvad dine rettigheder er, så du i værste tilfælde kan være sikker i din sag.
Simone Miller (Move On Career)
Pikante spørgsmål til jobsamtalen
Til jobsamtalen kan du blive udsat for en række spørgsmål, som er ulovlige at stille - eller hvor det er ulovligt, at virksomheden lægger vægt på dit svar. Her er en oversigt over nogle af de spørgsmål, du ikke er forpligtet til at svare på.
Move On Career
Work-life balance
Det kan være svært at få tiden til at slå til, når både karrieren skal passes og familien plejes. Flere og flere får dog kabalen til at gå op.
Move On Career
Nøglen til fællesskabet på jobbet
Som ny på en arbejdsplads kan det være svært at finde ud af, hvordan du skal agere over for dine nye kolleger. At vise dig fra dine sociale sider snarere end at skilte med dine faglige kompetencer er nøglen til hurtigt at blive en del af fællesskabet. På længere sigt er det også vejen til magten, mener arbejdspsykolog.
Interview med Einar Baldursson, specialist i arbejds- og organisationspsykologi
Annoncering - opret jobopslag
HPT