Ind og ud af arbejdsskader

Skulle uheldet være ude og resultere i, at du står med en arbejdsskade, så kan det være en fordel at være klædt godt på i forvejen. Her forklarer vi, hvad en arbejdsskade er, og hvad dine rettigheder er, så du i værste tilfælde kan være sikker i din sag.

2024-08-27 14:20:00
Move On

Hvad er en arbejdsskade?

En arbejdsskade kan være både fysisk og psykisk, og dækker over skader eller sygdomme, som du kan have pådraget dig på din arbejdsplads. Skulle det være resultatet af en ulykke, så betegnes det som regel som en ”arbejdsulykke”. Hvis du dog har fået en længere sygdom, som resultat af dit arbejde, så betegnes det som regel som en ”erhvervssygdom”.

Der skal være ”årsagssammenhæng” i begge tilfælde – det betyder, at det skal være medicinsk påviseligt, at der er forskel mellem din skade og dit arbejde.

Hvad er mine rettigheder?

Har du været udsat for en arbejdsulykke, så er det din arbejdsgivers ansvar at anmelde det. Som regel er det din arbejdsgivers forsikringsselskab, som behandler sagen derefter. Har du derimod fået en erhvervssygdom, så er det som regel din læge eller behandler, som anmelder det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Der kan dog være undtagelser, hvor du selv skal indberette det. Du bør derfor altid orientere dig om dine specifikke omstændigheder.

Det er også vigtigt at pointere, at din læge kun har pligt til at indberette erhvervssygdomme, og ikke arbejdsulykker.

Selvom det som regel er enten din arbejdsplads eller læge, som har indberetningspligt, så er det stadig vigtigt at du står til rådighed med information, når din sag undersøges. Du kan også blive bedt om at gå til lægeundersøgelser eller lign. men du har ret til få dækket omkostningerne til dette.

Din sag behandles af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Du har selvfølgelig også ret til at klage, hvis du mener der er blevet truffet en fejlagtig afgørelse i din sag.

Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på?

Selv hvis din sag skulle blive afvist, så har du stadig ret til at få dækket dine udgifter og tabt arbejdsfortjeneste, hvis du er blevet sendt til diverse undersøgelser i forbindelse med dit sagsforløb. Det er også vigtigt, at du beholder eventuelle kvitteringsbreve fra forsikringsselskaber eller Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Disse kan fungere som din garanti, skulle der komme rod i systemet.

Har du varige mén, så er det stadig et engangsbeløb, som du kan få udbetalt. For at få løbende ydelser, er du nødt til at have lidt tab på 50% eller mere af din arbejdsevne.

Har du været i en ulykke, hvor personlige ejendele blev beskadiget eller ødelagt, så har du ikke ret til at disse bliver erstattet.

247 læsere
Opdateret d. 27.08.2024

Læs også...


Christian Arnstedt: Find den gode arbejdsattitude
Christian Arnstedt er kendt af mange som en af løverne fra ‘Løvens hule’ på DR, men i forretningsverdenen er han kendt for meget mere. Siden Christian efter 7 år hos McKinsey sprang ud i livet som selvstændig og stiftede sin egen virksomhed, Blazar Capital, har han aldrig set sig tilbage.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Tilbage til fjernarbejdet
For mange startede fjernarbejdet under pandemien, men for en del udviklede det sig til det nye normal. Mange arbejdspladser er igen flyttet hjem i dagligstuen. Her får du vores 5 råd til at klare fjernarbejde bedst muligt.
Maria Bruun Nielsen, Move On Career
HR-cheferne om arbejdsliv
HR-chefer fra nogle af landets største virksomheder giver et bud på, hvordan man kan få arbejdslivet og hverdagen til at passe sammen.
Redaktionen, Move On Career
Brug din arbejdsløshed aktivt
Arbejdsløshed behøver ikke bare at være spildt tid efter endt uddannelse. Arbejdsløsheden kan bruges til at lære mere om dig selv og udvikle dine evner – og måske skabe et job for fremtiden.
Move On Career
Dyrk de gode arbejdsvaner
Overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan for nogle føles som en stor omvæltning. Men samtidig har du som ny på jobmarkedet mulighed for at få de gode arbejdsvaner med fra start. Specialist i effektive arbejdsvaner, Line Ullmann, giver her gode råd, så du kan komme godt i gang.
Redaktionen, Move On Career
Work-life balance
Det kan være svært at få tiden til at slå til, når både karrieren skal passes og familien plejes. Flere og flere får dog kabalen til at gå op.
Move On Career
Få succes på dit arbejde - elsk jobbet
At være glad for sit arbejde er vigtigt. Men hvor højt skal arbejdsglæde egentlig stå på din prioriteringsliste? Og hvordan får man glæde i arbejdsdagen?
Move On Career
HPT