Vælg arbejdsglæden - men hvordan?

”Der, hvor verdens behov og dine evner mødes, finder du dit kald.” Sådan sagde Aristoteles for 2300 år siden. Hvordan finder du arbejdsglæden i dag?

2022-02-02 14:04:00
Move On

De favorable arbejdstider, den flade organisationsstruktur, fokus på medarbejdernes faglige udvikling og forsikringerne mod arbejdsløshed betyder, at vi alt i alt er tilfredse arbejdstagere her i Danmark. Faktisk så tilfredse, at vi har fundet et ord for det, nemlig arbejdsglæde. Men hvordan vælger man en karriere, der virkelig opfylder ordets mening – gør dig glad?

Hvad handler arbejdsglæde om?

Overvejelserne er vigtige. Alexander Kjerulf, der grundlagde glædes-konsulatet Woohoo og er forfatter til bogen ”The happy hour is 9 to 5” har sagt: ”Du kommer formentlig til at bruge flere af dine vågne timer på dit arbejde end noget andet sted, og forskning viser, at hvis du hader dit job, går det ud over resten af dit liv også.” Mens hovedparten af europæerne er tilfredse med deres arbejdsliv (Eurofond, 2012), lyder det samtidigt fra omkring 60 %, at de ville gå efter en anden karriere, hvis de kunne starte forfra.

Alexander Kjerulf forklarer, at når de fleste tror, at arbejdsglæden handler om lønstigninger, bonuser, frynsegoder og forfremmelser, tager de faktisk fejl.

Arbejdsglæde handler om resultater og relationer, hvilket vil sige, at man skal være knalddygtig til det, man gør og gøre det sammen med mennesker, man kan lide. Det betyder ikke, at indkomst ikke også er vigtig. Men det er dokumenteret, at betydningen på vores lykke er meget lille, når indkomsten overstiger 57.000 Euro om året (Kahneman & Deaton, 2010).

I stedet spiller andre faktorer en vigtig rolle. Det, der giver mening for dig, er arbejdsglæde. Meik Wiking, direktør for Institut for Lykkeforskning i Danmark, har engang sagt, at ”generelle indikatorer på arbejdsglæde er autonomi, fleksibilitet og at du er dygtig til det, du gør.

"Man skal være knalddygtig til det, man gør og gøre det sammen med mennesker, man kan lide."

Autonomi og engagement er det vigtigste - måske...

Iværksættere er gennemsnitligt en smule lykkeligere end andre professionelle, hvilket egentligt er overraskende, fordi de typisk arbejder lidt hårdere og har lidt længere dage end andre. Men de er formentlig lykkeligere i deres arbejde, fordi de oplever et højt niveau af autonomi og er engagerede i og stolte af deres arbejde.

Filosof Roman Krznaric, der også er forfatter til bogen ”Hvordan du finder et meningsfuldt arbejde”, mener at penge, status og det at gøre en forskel er centralt for en tilfredsstillende karriere.

I næste række tæller det at bruge sine evner og at følge sine passioner. Hvor forfriskende det end er at høre en filosof forsvare penge og status, advarer Roman ligeledes mod ”at forfølge en karriere, som samfundet anser for prestigefyldt, men som du selv ikke er fuldstændigt engageret i – og som ikke tilfredsstiller dig i hverdagen.”

"Et kald er ikke noget, vi finder – det er noget, vi får til at gro."

Vi kan ikke altid regne ud, hvad der vil bringe os lykke

Inden du lander på arbejdsmarkedet, har du formentlig ikke haft de store muligheder for at undersøge, om det er den livsstil, der følger med et prestigefyldt job, eller om det snarere er at føle, at dit arbejde giver mening, der matcher dine værdier og præferencer. Du kan ikke på forhånd vide, hvordan det vil være at arbejde fra ni til fem i to eller 35 år på et advokatkontor eller i en NGO.

Samtidig peger undersøgelser på, at vi generelt er ret dårlige til at bedømme, hvor lykkelige vi vil være i forskellige fremtidige situationer. Begrænset adgang til viden om vores egne præferencer på arbejdsmarkedet kan betyde, at vores jagt på lykke kan ende med at gøre os ulykkelige!

Hvis vi omvendt accepterer disse begrænsninger, kan vi redde os selv fra en hel del frustration og i stedet fokusere på, hvad vi KAN gøre for at få indsigt i et job. Det kan ske gennem praktikforløb, studenterarbejde eller ved at tale med mennesker, der besidder de jobs, du er interesseret i. Det er vigtigt at huske, at valget af et job, som du tror, du vil være glad i, kun er første skridt mod et tilfredsstillende arbejdsliv.

Roman Krznaric understreger, at ”et kald er ikke noget, vi finder – det er noget, vi får til at gro – og vokser ind i”. På den ene side kan det betyde, at du kan skifte job eller karriereretning, når du efterhånden har erkendt, hvad der betyder noget for din arbejdsglæde. Men på den anden side kan det betyde, at du skal se muligheder for at tilpasse din måde at arbejde på i dit nuværende job.

Du skal selv skabe dit arbejde

Nøglen til arbejdsglæden er at træde et skridt tilbage fra den daglige trummerum og overveje, hvordan du kan gentænke dit arbejde. Hvor vide rammer har du til at påtage dig nye opgaver og forme dit job, så det passer bedre til dig?

Amy Wrzesniewski, associate professor ved Yale School of Management, har sagt, at ”du skal være sikker på, at du skaber dit job, og ikke lader dit job skabe dig.”

Det, du skal sigte mod gennem så kvalificerede beslutninger som muligt, er arbejde, der giver mening for dig, og som du er dygtig til inden for de rammer, der er mulige. Aristoteles sagde det meget simpelt: ”Der, hvor verdens behov og dine evner mødes, finder du dit kald.”

Move On redaktion
35.444 læsere
Opdateret d. 02.02.2022

Læs også...


Jobsøgning: hold hovedet koldt og hjertet varmt
Jobsøgning kan være en lang proces, men det kan også være en god og lærerig tid.
Move On
Omfavn din stress
At “stress er en folkesygdom” er ofte hørt - men ikke desto mindre forkert. Vi har alle stresshormoner i blodet hver dag, og det er ikke en sygdom, men en biologisk mekanisme, som hjælper dig igennem mødet med dine daglige krav og udfordringer. Ved at lære dit stresssystem at kende, kan du bruge positivt stress aktivt og undgå negativt stress.
Mikkel M. M. Johansen
Målret karrieren – læg en plan
De fleste planlægger deres indkøb, ferie og deres næste store investering. Men kan man egentlig også planlægge sin karriere?
Mette Høy Søndergaard (interview)
Dyrk de gode arbejdsvaner
Overgangen fra studieliv til arbejdsliv kan for nogle føles som en stor omvæltning. Men samtidig har du som ny på jobmarkedet mulighed for at få de gode arbejdsvaner med fra start. Specialist i effektive arbejdsvaner, Line Ullmann, giver her gode råd, så du kan komme godt i gang.
Redaktionen, Move On Career
Få succes på dit arbejde - elsk jobbet
At være glad for sit arbejde er vigtigt. Men hvor højt skal arbejdsglæde egentlig stå på din prioriteringsliste? Og hvordan får man glæde i arbejdsdagen?
Move On Career
HPT