James Price: Find din store kærlighed

To af James Prices store kærligheder er mad og musik. Han har komponeret alt fra revyer og musicals til Melodigrandprix. Senere er James blevet kendt som tv-kok, der sammen med sin bror, Adam Price, er værter på DR-programmet “Spise med Price”.

2024-06-14 11:12:00
Move On

Allerede tidligt i sit liv handlede James Prices interesser om musikken. Som 6-årig blev han sendt til klaverspil, og efter at have stoppet op og startet igen et par gange fik han en rigtig god klaverpædagog, der hjalp ham med at knække koden. “Jeg spillede hos hende i 7-8 år, hvor jeg fik mere og mere blod på tanden og investerede en forfærdeligt masse tid og øvede mig rigtig meget. Her tænkte jeg, at min karriere skulle have noget med musik at gøre.”  

Præcist hvad det skulle være, lå lidt hen i det uvisse, for der var mange muligheder indenfor musikkens verden. James opvækst var i et hjem, hvor forældrene beskæftigede sig med teater, film og tv, og da han i gymnasiet fik erfaring med skolekomedier og musikaftener, oplevede han, at en kombination af musik og teater var noget, han virkelig godt kunne lide.  

James' interesse for teater og musik kunne dog ikke direkte sammenkobles med en uddannelse, så han valgte at satse på musikken. Efter yderligere ét års intensiv privatundervisning i musikteori lykkedes det ham at komme ind på Det Kongelige Musikkonservatories komponistlinje, hvor han studerede i 5 år. “Jeg havde ikke sat mig ned og sagt: 'Jeg vil være teaterkapelmester og komponist; det er dét, der skal stå på mit visitkort'. Det var noget, det udviklede sig til.”  

Gaven ved det rette studiejob 

Som sidegesjæft under sit studie blev James tilbudt at akkompagnere som pianist til en revy. “Det var fedt med et sommerferiejob så jeg kunne tjene lidt skillinger. Det var min første revy, og der mærkede jeg, at det her, er lige mig”. Under sin studietid blev det til mange engagementer som kapelmester og komponist. Det viste sig at være starten på den karriere, han kom til at beskæftige sig med resten af sit liv.   

Under sin uddannelse overvejede James at droppe ud, da han havde fundet en retning, han var passioneret omkring, og fordi hans uddannelse ikke havde en direkte sammenhæng med arbejdet. Alligevel valgte han at fortsætte. “Nogle af de år på konservatoriet, tænkte jeg: 'Det her er ikke det jeg egentlig vil!' Jeg kunne have valgt at droppe ud og fortsætte med arbejdet som kapelmester, men jeg havde en indre stædighed, der fortalte mig at færdiggøre det, jeg havde påbegyndt” 

“Det gælder naturligvis om at mærke efter, om det man laver, gør én glad i tilværelsen. Men nogen gange kan det også være for nemt at opgive, bare fordi man ikke hele tiden bliver strøget med hårene.”  

Livet som musikpirat  

I dag er James glad for, at han forblev på studiet, da han har fået en god ballast med i bagagen, han ikke ville være foruden. Da James var færdiguddannet i 1984, mødte han dog de første udfordringer under sin søgen efter arbejde. “Som freelance musiker er man som en pirat på det vilde hav. Du bliver ikke fastansat nogen steder, i stedet får du et 3-4 måneders engagement. Derfor er du hele tiden på jagt efter det næste engagement, så arbejdsliv og økonomi kan hænge sammen. Det var noget, der de første år gav søvnløse nætter, fordi jeg lå og spekulerede på, hvordan jeg kunne betale min husleje.”  

Og selv med en uddannelse er det ikke sikkert, at det er en adgangsbillet direkte til arbejdsmarkedet, idet komponistuddannelsen er meget perifer. "Da jeg var færdiguddannet, kunne jeg komme ud og sige: 'Nu har jeg et diplom i komposition fra det kgl. Musikkonservatorium'. Men det kunne jeg ikke rigtigt bruge til noget. Det handler langt hen ad vejen om ‘held i sprøjten’ og om at møde de rigtige personer på det rigtige tidspunkt.”   

James forklarer, at held spillede en stor rolle, og naturligvis om han fik løst opgaverne tilfredsstillende. I den branche er man aldrig bedre end det sidste job man har lavet. “Man venter på, at der kommer en chance, og så skal man vurdere, om man skal hoppe på den bus. Eller om man skal vente, og så kommer der måske en anden bus, der er mere interessant og rigtig for én, men man kan ikke altid selv påvirke det.”  

Affødt af en hobby 

Lige siden James og hans bror Adam var i 20’erne har de været gode til at samarbejde, og vigtigst af alt; de havde det afsindigt sjovt sammen. “Adam havde fundet sit forfattersøm, og jeg havde mit lille musiksøm, jeg kunne hænge min hat på, og dette resulterede i et rigtig godt samarbejde.”   

På baggrund af deres samarbejde og takket være en god idé tog de deres skæbne i egne hænder, og deres karrierer foretog en drejning. Springbrættet var de to brødres fælles passion for madlavning - en arv de har taget op efter deres far. John Price var, foruden skuespiller, manuskriptforfatter og sceneinstruktør, også meget interesseret i gastronomi, og han var bl.a. igennem mange år i 70’erne og 80’erne madskribent for bladet “Mad & Gæster” og ugebladet Hjemmet.  

Med deres nedarvede interesse for madlavning i bagagen sad brødrene i 2006/2007 og talte om, at der manglede et dansk mad-program. Derfor skrev de et programforslag til Danmarks Radio, der udviklede sig til at blive en stor succes. “Det kom bag på alle - også os. Vi ramte ned i et eller andet, som folk synes, det var hyggeligt at kigge på, noget der manglede på det tidspunkt i tv. Og det var mere held end forstand.”  

“Det er jo vidunderligt at få lov til at arbejde med min store kærlighed - musikken. Og så oven i købet have to kærligheder og arbejde med dem begge, er utroligt privilegeret.” 

Råd til de unge 

Noget af det, der har fulgt James gennem hele livet, er, at hans karriere også er hans store passion. Instinktivt skal man kunne mærke, at det er sjovere end noget andet. Der kommer også nedture, hvor det hele ikke skøjter derudaf, men her må man ikke lade sig slå ud. “Der er måske en tendens til, at man giver op lidt for let. Der vil altid være noget i livet, der er rugbrødsarbejde og er småkedeligt. Og hvis ikke man har oplevet den disciplin, at man kan tygge sig igennem det, så bliver det svært at gennemføre et ordentligt arbejdsliv.”   

Det gælder selvfølgelig om at mærke godt efter om det, man laver, gør at man er glad i tilværelsen. Men det er også vigtigt at acceptere nedture, da de er med til at gøre én stærkere. Man bruger meget tid på sit arbejde, derfor kan man ligeså godt finde noget, der gør én glad. “Jeg betragter musikken som min hobby, men det er også min store kærlighed. Det er jo vidunderligt og utroligt privilegeret at få lov til at arbejde med min store kærlighed. Og så oven i købet have to kærligheder og få mulighed for at arbejde med dem begge.” 

Foto af Henrik Petit. 

17.746 læsere
Opdateret d. 14.06.2024

Læs også...


3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
Christian Arnstedt: Find den gode arbejdsattitude
Christian Arnstedt er kendt af mange som en af løverne fra ‘Løvens hule’ på DR, men i forretningsverdenen er han kendt for meget mere. Siden Christian efter 7 år hos McKinsey sprang ud i livet som selvstændig og stiftede sin egen virksomhed, Blazar Capital, har han aldrig set sig tilbage.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Anne Hjernøe: Grib chancen og ryk på det
Tv-kok, journalist og forfatter Anne Hjernøe drømte som ung om at blive forfatter. Efter en uddannelse som socialpædagog kunne Anne stadig ikke slippe tanken om friheden til at arbejde i hele verden. Derfor videreuddannede hun sig, og hun er nu i gang med bog nr. 25.
Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Vælg arbejdsglæden - men hvordan?
”Der, hvor verdens behov og dine evner mødes, finder du dit kald.” Sådan sagde Aristoteles for 2300 år siden. Hvordan finder du arbejdsglæden i dag?
Move On Career
Det er aldrig for sent at skifte karriere
Karrieskift kan virke uoverskueligt og til tider nærmest umuligt. For flere føles det for sent at skifte karriere, så snart de har været i en bestemt stilling x antal år. Ifølge manusforfatter og skuespiller Emil Millang er det dog aldrig for sent at skifte karriere.
Maria Bruun Nielsen, Move On Career
JustSæt i værk!
Jesper Buch er business-angel. Han investerer i iværksætterprojekter baseret på gode idéer, ambitioner og hårdt arbejde. Og han ved, hvad det går ud på. I 2000 startede han selv Just-eat op i en kælder i Kolding. I dag sidder han i Sydspanien og er mulitmillionær.
Move On Career
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
Move On Career
Mega drive
Når Anne Mette Svane fortæller om sit job som chefredaktør, er der ild i hendes øjne. Hun har et drive, der får én til at stoppe op og spørge sig selv, om man brænder nok for det, man laver.
Move On Career
Bliv synlig for arbejdsgiverne
Vi hører det hele tiden: Traditionel jobsøgning er kun én vej at gå mod drømmejobbet. At synliggøre sig selv i de rette fora er lige så vigtigt. Men hvordan gør du?
Move On Career
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
Move On Career
Passioneret snusfornuft
Passionen for programmering har ført Michael Seifert fra at være spiludvikler til CEO i Sitecore, som er den største danske softwaresucces i det seneste årti.
Move On Career
At finde sit sande jeg
Anders Matthesen aka. ”Anden” er en af Danmarks mest succesfulde komikere. Efter mange år i branchen med udfordringer, udvikling og selvransagelse er det tid til at gøre status.
Move On Career
Find dit eget blue ocean
"Hvis det føles forkert at smække døren, så er det, fordi du ikke er på rette spor." Hummel-ejer, Christian Stadil fortæller om sin karriere, der startede med jura, men nu handler om internationalt anerkendt modetøj.
Move On Career
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
Move On Career
Work-life balance
Det kan være svært at få tiden til at slå til, når både karrieren skal passes og familien plejes. Flere og flere får dog kabalen til at gå op.
Move On Career
HPT